8:00 dop KULINARIKA IN RECEPTI

FOTO: 10 idej za polnjen pečen krompir

Za krompir lahko z gotovostjo rečemo, da je najbolj priljubljena priloga v Sloveniji. Ko zmanjka idej, kako ga pripraviti ali ko želimo malo bolj slavnostno prilogo, je odlična ideja polnjen pečen krompir iz pečice. Potrebujemo pa velik krompir!

Sestavine za osnovni recept:

  • večji, debelejši krompir (1/2 na osebo ali 1 na osebo)
  • nariban sir
  • maslo
  • slanina (to lahko tudi izpustite)
  • kisla smetana
  • drobnjak

Priprava:

Cel krompir pecite na 200 stopinj eno uro, nato zmanjšajte na 175 stopinj. Krompir malce ohladite, prerežite na pol in izdolbite nekaj sredice v skledo, zmešajte jo z maslom kot za pire, nato pa dodajte še ostale sestavine in pecite še pol ure do 40 minut. Pred postrežbo malce ohladite oz opozorite, da je vroče. Dodate lahko še malce hladne kisle smetane in potresete s sesekljanim drobnjakom.

Ideje za nadev:

1. Mleto meso, paradižniki in čebula

 

2. Piščanec, špinača in sir

 

3. Bolj zdrav: sladek krompir z avokadom, fižolom in koruzo

 

4. Hladen dekadenten nadev: solata, feta, sušeni paradižnik, redkvica in orehi

 

5. Harmonika videz in koščki klobase (ter česen, zelišča in sir)

 

6. Še ena hladna različica: tuna in koruza (kisli smetani pa dodate malo majoneze)

 

7. Natrgana svinjina in žar omaka

 

8. Špinača in sir

 

9. Gamberi, sir in timijan

 

10. Gobice in sir

 

(Visited 1.551 times, 6 visits today)
Close