4:00 pop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO

Avgustovsko sajenje za bogat pridelek pozimi

Trenutno na vrtovih poteka predvsem uživanje v pobiranju sveže zelenjave, ki smo jo pridelali, in morda se nam ne zdi pravi čas za razmišljanje o zimski zelenjavi – a za bogat pridelek v hladnih mesecih je bistveno ravno to, kdaj naredimo načrt ter sejemo in sadimo. Sredi avgusta je primeren čas za številne zimske sorte.

Večina korenovk, ki smo jih že posadili, bo še naprej rasla in lahko ostane v vrtu celo zimo. Korenje, pesa, repa, por in čebula bodo v suhi zemlji (z drenažo) uspevali do takrat, ko jih bomo potrebovali. Na prihod hladnega vremena jih pripravimo s preprosto zastirko.

Tradiconalna zimska zelenjava

V Evropi čez zimo tradiconalno pobiramo kodrolisti ohrovt, krešo in špinačo, po tem, da jih naberemo za božične praznike, so posebej znani brstični ohrovti. Zdržijo lahko nekaj dni temperatur med -8 in -10 stopinj Celzija.

brussels-sprouts-463378_640

Popularni zimski pridelki so tudi brokoli, cvetača in zelje, ki dobro prenašajo mraz in lahko poženejo glave, ki so primerne za pobiranje februarja ali marca. Je pa tukaj ključno, da rastline niso ne prevelike ne premajhne, ko nastopi zima. Za pravo velikost jih sadimo sredi avgusta.

S kodrolistim ohrovtom je lažje, nekatere ruske vrste prenasejo celo temperature do -20 stopinj Celzija in se ‘poberejo’. Rastlina je tudi pravi okras jesenskega in zimskega vrta.

Za por smo že prepozni, lahko pa ga presadimo. Ker sadike lahko sadimo zelo na gosto, so idealni za majhne vrtove. Posadimo jih globoko, do spodnjih listov, v zemljo, obogateno s kompostom. Pobiramo jih lahko od marca dalje oz. ko ima spodnji del belega steblja dovoljšen premer.

leek-2199563_640

Nekatere sorte čebule sadimo avgusta – tako imajo dovolj časa za rast. V pozni pomladi bomo jedli sladke in velike – lahko pa že prej, če smo zadovoljni tudi z manjšimi. Najbolje bodo uspevale v dobro drenirani zemlji, na mraz so zelo odporne, na vodo manj. Pri nas je tradicionalna zimska sorta stoletna čebula.

Tudi sveža solata pozimi je realnost. Vse pa je odvisno od sorte. Najbolj znana zimska sorta je rdeč radič, ki ga lahko posadimo prav zdaj. Zimo bo uspešno prestal pokrit. Druga znana zimska solata je motovilec, ki ga prav tako sejemo zdaj in obiramo celo zimo. Nekateri pravijo, da dobi prav poseben okus po prvi zmrzali.

valerianella-locusta-884235_640

V tem času sadimo tudi ‘zimske’ rukolo, gorčico, mlado čebulo in kolerabo.

NAMIG: Ko izbiramo sadike za zimski pridelek, bodimo pozorni, da izberemo zimske sorte.

 

Vir: theprovince.com

(Visited 457 times, 1 visits today)
Close