11:00 dop GOSPODARSTVO

Precizno pregledovanje kmetijskih površin – večji učinki in nižji stroški

Podjetje Termodron je razvilo rešitev za precizno pregledovanje kmetijskih površin z uporabo brezpilotnih zrakoplovov (dronov), najsodobnejših tehnologij in algoritmov.

Kmetovalci lahko s storitvijo preciznega pregledovanja kmetijskih površin optimizirajo stroške delovne sile ter porabo gnojil in škropiv. Na ta način se poraba fitofarmacevtskih sredstev in gnojil prilagaja dejanskim potrebam, hkrati se tudi zmanjša škodljiv vpliv na okolje. Redni pregledi kmetijskih površin pripomorejo k pravočasnemu ukrepanju ob sušnih obdobjih ali pri odvodnjavanju in k povečanju hektarskih donosov.

Tudi do 20 odstotkov manjša poraba gnojil

Rešitev se je že izkazala za uspešno pri več kmetijskih gospodarstvih in kmetijah, kjer so s pomočjo preciznega pregleda kmetijske površine pri dognojevanju privarčevali do 20 % gnojil. Rezultati pregleda in analize so na voljo v zelo kratkem času in ne vplivajo na časovni termin izvedbe delovnih procesov.

Uspešnost storitve preciznega pregledovanja kmetijskih površin z brezpilotnimi zrakoplovi ustanovitelj podjetja Sergej Krajnc pripisuje tudi dejstvu, da se razvija s sodelovanjem s kmetovalci in podjetji, ki delujejo na področju agrikulture. Celotna rešitev je tako prilagojena izzivom, s katerimi se kmetovalci srečujejo, njihovim potrebam in mehanizaciji.

Uporaba tudi v drugih dejavnostih

V podjetju se s tehnologijo brezpilotnih zrakoplovov ne srečujejo prvič, saj so jo že uspešno vpeljali na področje elektroenergetike za pregledovanje daljnovodnih omrežij, kjer sodelujejo z več slovenskimi elektro podjetji. Tehnologijo brezpilotnih zrakoplovov so pilotno vpeljali tudi v avtomobilsko industrijo za pomoč pri razvoju samo vozečih vozil.

 


Termodron d.o.o.
Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6
2000 Maribor
mail: info@termodron.si
mobi: 040 661 179

 

(Visited 230 times, 1 visits today)
Close