Sistemi prezračevanja izboljšujejo kakovost bivanja

17 avgusta, 2020

Po energetski prenovi objekta je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno prezračevanje, da si zagotovimo visoko kakovost bivanja in preprečimo nastajanje vlage.

 

Dandanes se, po energetski prenovi objektov, velikokrat pozabi na prezračevanje in na dejstvo, da so po prenovi prostori bistveno bolj zrakotesni. Na ta način smo, poleg slabe kakovosti zraka, deležni pojavov, ki so povezani z akumuliranjem vlage v prostorih, denimo nastajanjem plesni ter alergijami pri ljudeh. Te lahko odpravimo z načrtnim prezračevanjem, še boljše učinke pa lahko dosežemo z montažo sodobnega lokalnega ali centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, ki nam zelo dvigne kakovost bivanja, saj nam zagotavlja nenehen dotok svežega zraka ter ob tem prinese visoke energetske prihranke. Ter seveda preprečuje nastajanje vlage v prostoru. S pomočjo sistema prezračevanja je mogoče poskrbeti tudi za delno hlajenje. 

 

Idealna temperatura v prostoru za sedečega je 240 °C

In kakšne razmere naj bi ustvarili v prostoru? Poznavalci pravijo, da je idealno temperaturo zraka za posameznika težko opredeliti, ker se ugodje ob določeni temperaturi individualno razlikuje, razlike pa se pojavljajo tudi glede na to, ali sedimo ali se gibljemo. Toplotnega udobja pa ne določa le temperatura, ampak tudi hitrost gibanja zraka in relativna vlažnost. Obstajajo pa kriteriji, ki veljajo za večino ljudi. Po njih so za sedeče osebe vrednosti naslednje: temperatura naj bo med 22 in 26 °C (optimalno od 23 do 25 °C), relativna vlažnost 40 do 60-odstotna, srednja hitrost zraka v času hlajenja pa 0,15 do 0,3 m/s.

Če v prostoru uporabljamo klimatske naprave, razlika med temperaturo v klimatiziranem prostoru in zunanjo temperaturo naj ne bi presegale 5 do 8°C, pomembno pa je tudi, da v prostoru ne občutimo gibanja zraka.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 131 times, 1 visits today)