Avtor BR; foto: adobestock 6:05 pop AKTUALNO

Znanstveniki preučujejo jezik kitov: O čem se pogovarjajo morski velikani?

Najnovejše raziskave so pokazale, da je njihov ‘besedni zaklad’ veliko bogatejši, kot bi si sploh lahko predstavljali.

Kiti grbavci, vrsta z največjimi možgani na planetu, so znani po zapletenih družbenih strukturah v svojih družinah, ki verjetno zahtevajo sofisticirana sredstva komunikacije. Ti veliki sesalci za komunikacijo uporabljajo vrsto zvokov, podobnih kodiranim sporočilom.

Nedavna študija, objavljena v reviji Nature Communication, ponuja nov vpogled v svet komunikacije kitov grbavcev in je korak bližje dešifriranju njihovega “jezika”.

Uporabljajo široko paleto zvokov

Znanstveniki so odkrili, da pri komunikaciji uporabljajo nekakšno “fonetično abecedo”, ki je vgrajena v njihov glas. To pomeni, da lahko manipulirajo z ritmom, tempom in celo dodajo dodatne zvoke, da ustvarijo variacije v svoji komunikaciji. Kot ugotavljajo znanstveniki, pomen kitovih pesmi ne izhaja le iz posameznih zvokov, temveč iz zaporedja ključev in premorov med njimi. Tudi sprememba vrstnega reda, ugotavljajo znanstveniki, lahko spremeni sporočilo, ki ga pošilja kit. Ta komunikacijski sistem daje kitom široko paleto zvokov z različnimi pomeni.

Razumevanje komunikacije kitov grbavcev je velik izziv

Da bi odkrili smisel njihove komunikacije, so uporabili kombinacijo najnovejše tehnologije. Na kite so pritrdili majhne naprave, ki so natančno posnele zvoke in njihovo gibanje. Nato so uporabili algoritme za iskanje vzorcev komunikacije iz posnetih podatkov in rezultat je bil nepričakovan – ta veličastna bitja imajo presenetljivo sofisticiran komunikacijski sistem.

Ni jim uspelo dešifrirati “jezika” kitov grbavcev

Znanstveniki upajo na prihodnje raziskave, saj komunikacijski vzorci kažejo na zapletenost “jezika”, ki ga uporabljajo ti veliki sesalci, in podrobnosti, kot so spremembe v ritmu, premori, dolžina in frekvenca zvokov ustvarijo sporočilo, popolnoma jasno drugim posameznikom v skupini. Očitno je, da imajo kiti veliko bolj zapleteno komunikacijo kot druge živalske vrste.


Preberite tudi:

(Visited 43 times, 1 visits today)
Close