7:56 dop AKTUALNO, OKOLJE

Vse več ekstremnih vremenskih razmer po svetu – se jih zavedamo?

Podnebne spremembe so že dolgo na vrhu seznama prioritet številnih držav po svetu, a v zadnjem času v medijih niso tako zelo izpostavljene.

A številne države prav v tem trenutku ekstremne vremenske razmere še kako močno občutijo. Požari, orkani, poplave in suše divjajo po svetu in pustošijo. Temperature pa še kar naraščajo.

Trenutno so v porastu spomladanski vročinski valovi, ki so že malodane običajni. Indija, Pakistan, Španija in ZDA so dosegle rekorde, največ v večjih mestih. Vročinskih valov je vse več, so vse daljši.

Združeni narodi so na IPCC opozorili, da bodo vse pogostejši na vseh koncih sveta, na južno Azijo so opozarjali še preden je prišlo do ekstremov v Indiji. Ob tem je marsikje po svetu letošnjo pomlad zaznamovala še suša.

Vročinski val v splošnem razglasijo, ko je temperatura nad 40°C. Trenutno jih pesti tudi odsotnost oz zamik monsuna.

Verižna reakcija

“Najhladnejše zime, najbolj vroča poletja, poplave, suše in požari – vse to so dogodki, ki se dogajajo vse pogosteje zaradi podnebnih sprememb. Gre za verižno reakcijo, ki povzroča ekstremne vremenske razmere – vse bolj pogoste bodo in na vse večih koncih sveta,” pravi podnebni znanstvenik iz Indije.

Globalno segrevanje obeh polov in ledu Arktike ter Antarktike že povzroča dvigovanje morske gladine, posledic tega se znanost najbolj boji, saj bi medtem ko emisije lahko povzročijo 36 % segrevanje ozračja na dolgi rok, dvig morske gladine povzročil 45 % segrevanje.

Vse več območij na svetu občuti ekstremne vremenske razmere

Prav tako je na udaru afriški rog – ki se sooča z najhujšo sušo v zadnjih 40 letih. Pričakuje se tudi izginotje večine ledenikov v Alpah. Jakarta na Borneu že tone, mesto so morali premakniti. Enako se dogaja z glavnim mestom v Nigeriji – iz obalnega Lagosa so za glavno mesto označili notranje ležečo Abujo. Dve leti nazaj so največji požar doselj beležili v Kaliforniji, lani pa je bilo najbolj vroče poletje v Arizoni.

(Visited 248 times, 2 visits today)
Close