1:45 pop AKTUALNO

Vročinski val v Indiji in Pakistanu: “Živimo v peklu”

Aprilske temperature v Indiji in Pakistanu so že povzročile kritično pomanjkanje vode in elektrike.

Temperature v delih Indije in Pakistana so dosegle rekorde, milijone življenj pa ogrozile s podnebno krizo. Najvišja povprečna temperatura v aprilu je bila 35.9 in potem še 37.78 stopinj Celzija, prejšnji mesec so v New Delhiju sedem dni zapored izmerili nad 40.

V nekaterih mestih so zaprli šole, vročina je uničila pridelke, izdana so bila opozorila, naj prebivalci ostajajo doma in poskrbijo za hidracijo, zaradi česar se je povečala potreba po zalogah vode in energije.

Podobno je tudi v Pakistanu, rekordna temperatura je dosegla 47 stopinj Celzija, kar je bila najvišja aprilska temperatura do zdaj.

Mnogi so ugotovili, da je to leto leto brez pomladi, saj so to temperature poletja. Pričakujejo še več vročinskih valov, ki bodo pogostejši in daljši kot v preteklosti, ogrožali pa bodo milijardo ljudi v obeh državah. Problem se že pojavlja v kmetijstvu, saj tako zgodnje tako visoke temperature uničijo pridelke, poleg tega pa zaradi vročine močno trpijo tudi vsi, ki delajo na poljih. Mnogi med njimi so dejali, da trenutno živijo v peklu.

(Visited 413 times, 1 visits today)
Close