7:03 pop AKTUALNO

V Sloveniji se obeta, da bomo več gozdov prepustili naravi

V okviru akcije »Varuhi gozdnih specialistov« so dosegli končni cilj in zbrali 45.000 evrov. Z zbranimi sredstvi bodo kupili gozd in ga – vrnili naravi!

Z akcijo »Varuhi gozdnih specialistov« so na Društvu za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije (DOPPS) pričeli 15. marca 2022.

V prvi vrsti so želeli opozoriti, da za ohranitev naših najbolj ogroženih gozdnih vrst ptic potrebujemo več naravi prepuščenih gozdov: “Stanje populacij gozdnih specialistov je namreč alarmantno in brez tovrstnih ukrepov pri njihovem varstvu jih lahko izgubimo.”

Na pomoč dragocenim gozdnim specialistom – koconogemu čuku, belohrbtemu detlu, divjemu petelinu, malemu muharju in črni štorklji, je priskočilo več kot 1000 zavednih in srčnih posameznikov ter številna podjetja.

Akcijo smo podprli tudi na našem portalu s predstavitvijo gozdnih specialistov.

Trenutno iščejo primerne gozdne parcele

V osmih mesecih so s skupnimi močmi dosegli zastavljen cilj in zbrali 45.000 evrov za nakup gozda, ki ga bodo vrnili naravi. “Nove gozdne površine, ki bodo izvzete iz gospodarjenja, bodo gozdnim specialistom omogočile boljše življenjske pogoje, s čimer bomo pomembno prispevali k njihovemu ohranjanju.”

Na društvu že intenzivno iščejo primerne gozdne parcele za nakup. “Predvsem si želimo kupiti 10 hektarjev sklenjenega gozda na območju, kjer je prisotna katera izmed ciljnih vrst gozdnih specialistov. V kolikor nakup sklenjene površine ne bo mogoč, pa bomo odkupili več (a ne več kot 5) gozdnih ekocelic, ki bodo izboljšale pestrost gozdov in gozdnim specialistom nudila mesta za gnezdenje, prehranjevanje in zatočišče,” so še povedali in obljubili, da bodo o nakupu obvestili.

Vir: DOPPS

(Visited 112 times, 1 visits today)
Close