5:56 pop OKOLJE

Varuhi gozdnih specialistov naravi vrnili že 3 hektarje gozda!

V okviru kampanje »Varuhi gozdnih specialistov«, s katero so na Društvu za opazovajne in proučevajne ptic Slovenije pričeli 15. marca 2022, so dosegli prvi vmesni cilj – zbrali so 15.000 evrov, kar zadošča za nakup približno treh hektarjev gozda.

“Končni cilj je zbrati 45.000 evrov za nakup vsaj 10 hektarjev gozda, ki ga bomo podarili oz. vrnili naravi. Vanj ne bomo posegali, prepustili ga bomo naravnemu razvoju in s tem ohranjali gozdne specialiste, kot so belohrbti detel, koconogi čuk, črna štorklja, divji petelin in mali muhar, ter številne druge gozdne organizme,” povedo na DOPPS.

Gozdne specialiste predstavljamo tudi na Eko deželi – TULE.

Nujnost ohranjanja gozdov v Sloveniji

Vse več podpore dobivajo tudi iz tujine, kar je veliko priznanje in dokaz, da so naši gozdovi mednarodnega pomena, nujnosti njihovega ohranjanja pa se zavedajo in je v interesu tudi izven naših meja. Slovenija je v Evropi med najboljšimi v sonaravnem gospodarjenju z gozdovi, vendar imamo kljub temu zelo malo takšnih, kjer se ne gospodari in so popolnoma prepuščeni naravnemu razvoju. Ohranjenega imamo le manj kot 1 % starega, naravnega gozda.

Na DOPPS-u želijo ta trend obrniti in ozaveščati o pomenu naravnega gozda: “Stari, naravni gozdovi so namreč edini, ki zagotavljajo preživetje mnogim vrstam ptic in drugim gozdnim specialistom, katerih populacije pri nas so ogrožene. Poleg tega imajo ti gozdovi za človeka pomembno izobraževalno, estetsko, kulturno in zgodovinsko vlogo. Nenazadnje pa so naravni gozdovi edini gozdovi, ki res učinkovito prispevajo k blaženju podnebnih sprememb. Po pomenu, ki ga imajo za naravo in za nas same, so neprecenljivi in jih moramo ohranjati.”

Akcijo že podpirajo nekateri znani obrazi in ustanove. Pridruži se lahko prav vsak posameznik ali podjetje ter s tem pomaga ohraniti naše naravne gozdove in vrste, ki so od njih odvisne tudi za prihodnje generacije. Obiščite www.gozdnispecialisti.si.

(Visited 113 times, 1 visits today)
Close