Avtor br; foto: shutterstock.com 11:08 dop ZANIMIVO

Vikend projekt: Izdelajte gnezdilnico za čebele samotarke

Na portalu Čmrljica – SloBees so pripravili navodila za izdelavo gnezdilnice in hkrati sporočajo, da je zdaj idealen čas za njihovo izdelavo.

Gnezdilnice za čebele samotarke so lahko zelo različne, tako po velikosti kot po obliki. Z vidika čebel je najpomembnejši gnezdilni material, oblika pa je bolj stvar okusa in prostora, ki ga imate na voljo.

Izdelava v 4 korakih

1. Priprava gnezdilnega materiala

Gnezdilnico lahko izdelate iz lesa (najbolj primeren je les listavcev) ali votlih rastlinskih stebel (bambus, trstika). Lahko je tudi kombinacija obojega.

2. Vrtanje lesa

Da boste privabili različne vrste, naj bodo luknje lesa različnih dimenzij in sicer premera od 4 do 9 mm in globine 8 do 10 cm (največ 15 cm). Luknje ne zvrtate do konca (zadaj mora biti zaprto). Iz bambusa ali trstike gnezdilnico naredite tako, da stebla narežete na velikost 10 do 15 cm.

3. Sestavljanje gnezdilnice

Les povežete v želeno obliko, in sicer tako, da so luknje v lesu na zunanji strani gnezdilnice, da zagotovite dostop čebelam. Gnezdilnica je lahko v obliki hišice, kroga … Če bo gnezdilnica na prostem, morate namestiti tudi streho, ki bo gnezdilnico ščitila pred dežjem.

4. Namestitev gnezdilnice

Gnezdilnico je najbolje namestiti spomladi, saj je takrat dejavnih največ vrst. Postavite ali obesite jo na sončno mesto, ki je zaščiteno pred dežjem (okenska polica, vrtna lopa, terasa, balkon …). Optimalna višina je 1 do 2 metra nad tlemi, lahko pa je tudi višje (npr. na balkon), vendar bo v tem primeru naseljenost verjetno nekoliko manjša.

Čebele se bodo naselile same

Prvo leto jih bo manj, nato pa bo njihovo število naraščalo. Čebele samotarke so divje živali in v primernem okolju razen varnega gnezda ne potrebujejo nobene posebne skrbi.

Poglejte pa tudi, kako z zasaditvijo pritegniti čebele:

(Visited 366 times, 2 visits today)
Close