11:22 dop AKTUALNO

Reja kokoši na domačem vrtu za samooskrbo – kaj vse moramo vedeti?

Imate na vrtu nekaj prostora in bi ga želeli izkoristiti za rejo dveh ali treh kokoši, da bi imeli domača jajčka?

Del vrta lahko namenite reji kokoši, a preden pripeljete domov kokoši, je dobro vedeti, kaj vse potrebujete in kakšno pasmo kokoši sploh izbrati.

Primeren prostor, ki mora biti zadostne velikosti

Kokoš potrebuje veliko prostora za gibanje, po trenutnih predpisih naj bi vsaka kokoš imela na voljo vsaj 10 kvadratnih metrov. Poleg zadostnega prostora potrebujejo tudi hlevček, ki mora biti suh in zračen. Vsaj enkrat letno ga je treba izprazniti ter ga temeljito oprati in razkužiti.

»Na tla posujemo nastil, to je lahko žagovina, še bolje oblanci ali narezana slama. Biti mora suh, ne sme se prašiti in mora imeti dobro vpojno sposobnost za vlago. Po njem kokoši brskajo, izvajajo prašno kopel in se s tem zaposlijo,« svetujejo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. V hlevčku naj bodo montirane še grede, ki so zgoraj zaobljene, na katerih kokoši rade počivajo in spijo. Kokoši nesnice potrebujejo tudi gnezdo z mehkim nastiljem, kot so oblanci ali slama, ki zadostuje za približno sedem kokoši. Potrebujejo pa še pitnik za svežo vodo in krmilnik za hrano.

Mobilni kokošnjak dobra izbira za vrt

Glede na to, da kokoši rade raziskujejo svojo okolico, je mobilni kokošnjak prava izbira, da ga lahko po potrebi premikate, a v tem primeru potrebujete več prostora, da se bo trava lahko med premikom kokošnjaka na drugo lokacijo malce regenerirala. Tudi mobilni kokošnjak pa mora biti opremljen kot hlevček.

Kokošnjaki so lahko iz različnih materialov, iz lesa, opeke, jekla, plastike itd. Ne glede na izbrano vrsto materiala je potrebno zagotoviti »ustrezno izolacijo, primerno zračneje, zaščito pred plenilci in škodljivci ter čisto in zdravo okolje,« opozarjajo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana.

Izbira primerne pasme kokoši

Za rejo kokoši na vrtu so lahko primerne vse pasme nesnic, med zelo primernimi je tudi naša avtohtona pasma Štajerska kokoš. Kot so zapisali na spletu Kmetijskega gozdarskega zavoda Ljubljana je pasma odporna proti boleznim in ima dobro sposobnost iskanja krme ter daje najboljše proizvodne rezultate.

Kakšno krmo potrebujejo?

Kokoši pojedo na dan od 120–150 g krme, vode potrebujejo 2-krat toliko, ta naj bo vedno na voljo v čistih napajalnikih, še raje pa imajo stoječo in svežo vodo. Jedo rastlinsko hrano, kot so žita, koruza, stročnice, oljnice, sveža trava, zelenjava, seno. V naravi pa se rade posladkajo tudi z žuželkami, črvi, polži, miškami itd.

Pomembno pa je tudi, kaj bo velevala zakonodaja:

(Visited 2.017 times, 16 visits today)
Close