10:53 dop AKTUALNO

Bomo lahko ohranili pravico do reje kokoši za pridelavo lastne hrane?

Vezano na nov podzakonski akt v pripravi so v Civilni iniciativi Ekoci podali argumente, zakaj s somišljeniki želijo, da se dovoli neregistrirana reja kokoši za potrebe samooskrbe, kot je to bila že stoletja na naših tleh.

“Glede na to, da že dosedanja zakonodaja dobro pokriva tiste rejce, ki pridelujejo kokoši oz. jajca in meso za trg in da v zadnjih letih ni nikjer zaznano v manjših rejah težav zaradi zdravja, smo predlagali, da Slovenija izvzame »dvoriščne rejce« iz obvezne registracije,” so podali pobudo v Ekoci.

Nedavno so sporočili tudi odgovor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki so ga prejeli na pobudo. V njem pojasnjujejo, da je glavni namen nove uredbe preprečevanje širjenja bolezni, nikakor pa ne omejevanje samooskrbe ali odvzem pravice posamezniku do pridelave lastne hrane – gre predvsem za zagotovitev varnosti hrane.

Celoten odgovor lahko vidite v javni objavi Ekoci TULE.

Kljub temu odgovoru pa ostaja nejasno, ali bodo na istem dvorišču še naprej smeli sobivati pes, mačka, koza, kunci ter kokoši ter, kot pravijo na Ekoci, ali bo lahko babica podarila par domačih jajčk vnukinji?

(Visited 1.343 times, 7 visits today)
Close