12:00 dop AKTUALNO

Popolno izhodišče za nedeljske izlete

Turizem v Grosuplju tudi med korono ni počival.
Zavod Turizem Grosuplje je v tem času uredil tri turistično zanimive točke, ki temeljijo predvsem na rekreaciji v naravi: pohodne poti na Kucelj, najvišji vrh občine Grosuplje, na Ostri vrh, od koder se odprte čudovit razgled na Radensko polje ter vse do Alp, ter na Magdalensko goro, pomembno arheološko najdišče. Poti so dostopne tako peš kot s kolesom, vzponi pa niso prezahtevni in jih zmorejo že starejši predšolski otroci.

To pa še ni vse, kar vam Grosuplje ponuja!

Uživajte v družbi stalaktitov in stalagmitov

Ste vedeli, da je Ljubljani najbližja kraška jama, odprta za ogled, Županova jama? Jamo, nekoč poimenovano tudi Taborska jama, so odkrili pred skoraj 100 leti, leta 1926. V poletnem času lahko služi kot ohladitev, pozimi pa se v njej lahko celo malo pogrejete, saj je v jami stalna temperatura okoli 10 °C.

V času korone je Županova jama zaživela tudi z zanimivimi in dobro obiskanimi delavnicami in doživetji, kot sta Jama LAB in Odkrij netopirsko skrivnost.

Nedaleč stran od Županove jame je Tabor nad Cerovim, eden izmed najbolje ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem. Krajši sprehod skozi prebujajoči se gozd vas pripelje do mogočnega obzidja, ki za zidovi varno hrani kmečke modrosti in bogato zgodovino.

Sprostite se v objemu neokrnjene narave

V zadnjem času na obisku vse bolj pridobiva turistično zelo zanimiva destinacija, Vodomčev gaj. Urejeno območje, kjer se prepleta več habitatnih tipov, nudi dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam. Je idealna destinacija za kakovostno preživljanje prostega časa v objemu narave in kot nalašč za družinske izlete, ljubitelji ptic pa ste vabljeni, da se udeležite posebnega doživetja obročkanja ptic.

Leta 2021 je svoja vrata odprla Žabja hiša, prvi center ohranjanja narave v Sloveniji, kamor želimo v prihodnje privabiti še več mladih, ki bi jih izobrazili na področju pomena ohranjanja narave in bogate biodiverzitete Radenskega polja. Sodelujemo že s številnimi osnovnimi šolami in vrtci, v prihodnje pa se veselimo obiska tudi z drugih izobraževalnih institucij in seveda širše javnosti. Vabljeni vsak vikend med 10. in 16. uro (od 1. maja naprej do 18. ure).

Ponovna obuditev tradicionalnih dogodkov

V prihodnjih letih bomo v sklopu projekta LIFE Amphicon na Radenskem polju uredili podhode za dvoživke – do takrat so vsako leto aktualne tradicionalne akcije Prenosa dvoživk čez cesto, učilnice v naravi in razgledni stolp z Boštanjskega griča. Radensko polje bo v prihodnje zaživelo kot celota, saj želimo v naslednjih letih urediti še severno vstopno točko v Krajinski park Radensko polje. Poleg naravnih vrednot pa so v načrtu tudi projekti, ki se vežejo na kulturno dediščino – med drugim Tabor nad Cerovim in Mlin pri graščini Brinje.

Izziv predstavlja nadgraditev turističnih točk Tabora in Županove jame ter ureditev dodatne turistične infrastrukture, kot so kolesarske poti in pešpoti. V samem centru Grosuplja pa si zaradi sprostitev ukrepov bolezni covida-19 želimo obuditi tradicionalne prireditve, kot sta Grosuplje v jeseni in Maraton treh občin.

Več na: https://visitgrosuplje.si/

(Visited 101 times, 4 visits today)
Close