Avtor rb; foto: shutterstock.com 8:08 dop AKTUALNO

Nova študija: Ljudje, ki so bili izpostavljeni glifosatu, imajo v urinu biomarkerje raka

Prebivalci ZDA, ki so bili izpostavljeni uporabljeni kemikaliji za uničevanje plevela – glifosatu, imajo v urinu biomarkerje, povezane z razvojem raka in drugih bolezni.

Študija, objavljena v Journal of the National Cancer Institute, je izmerila ravni glifosata v urinu kmetov in drugih udeležencev študije ter ugotovila, da so visoke ravni herbicida povezane z znaki reakcije v telesu, imenovane oksidativni stres, stanje, ki povzroči poškodbe DNK.

Učinki glifosata opazni pri širši populaciji, ne samo pri kmetih

Čeprav se je zadnja študija osredotočala na kmete, ki so bili izpostavljeni glifosatu, ko so ga razpršili po poljih, so videli podobne rezultate tudi pri “nekmetih”. Ugotovitve kažejo, da »se ti učinki kažejo tudi na splošni populaciji, ki je primarno izpostavljena z zaužitjem kontaminirane hrane in vode ali z uporabo v bivalnih prostorih«, so zapisali avtorji študije.

Avtorji študije – 10 znanstvenikov z Ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) in dva iz Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) – so zaključili, da njihova študija »prispeva k tehtnim dokazom, ki podpirajo povezavo med izpostavljenostjo glifosatu in oksidativnim stresom pri ljudeh.«

Glifosat lahko povzroči raka

Opozorili so tudi, da “kopičenje dokazov podpira vlogo oksidativnega stresa v patogenezi hematoloških rakov”, kot so limfom, mielom in levkemija.

»Oksidativni stres ni nekaj, kar bi si želeli imeti,« je dejala Linda Birnbaum, toksikologinja in nekdanja direktorica Nacionalnega inštituta za vede o zdravju okolja. »Ta študija povečuje naše razumevanje, da lahko glifosat povzroči raka.«

Ugotovitve študije prihajajo po tem, ko je CDC lani poročal, da je več kot 80 % vzorcev urina, odvzetih otrokom in odraslim, vsebovalo glifosat. CDC je poročal, da je od 2.310 vzorcev urina, odvzetih skupini Američanov, ki so bili reprezentativni za prebivalstvo ZDA, 1.885 je vsebovalo zaznavne sledi glifosata.

Proizvajalci trdijo nasprotno

Glifosat je najpogosteje uporabljen herbicid v zgodovini, tako v ZDA kot drugod po svetu. Ljudje so glifosatu izpostavljeni z uporabo izdelkov, izdelanih s to kemikalijo, ter tudi z uživanjem hrane in pitjem vode, onesnažene z omenjenim herbicidom. Vendar uradniki Monsanta in njegovega nemškega lastnika Bayer AG javnosti in regulatorjem vedno znova zagotavljajo, da izpostavljenost zatiralcu plevela ne predstavlja nevarnosti za zdravje ljudi.

Predstavnik Bayerja je dejal, da ima nova študija številne »pomembne metodološke omejitve, ki vplivajo na njeno zanesljivost«, in da so rezultati v nasprotju z drugimi raziskavami.

»Povečan oksidativni stres, ugotovljen v študiji, bi lahko povzročilo poljubno število dejavnikov, ki niso povezani z glifosatom, ali njihova kombinacija in da študija ne podpira zaključka, da je vzrok glifosat,« so še dejali pri Bayerju.

Glifosat v EU in tudi v Sloveniji vsaj še do konec leta na prodajnih policah

Evropska komisija je decembra lani podaljšala dovoljenje za prodajo glifosata v EU za leto dni, torej do 15. decembra 2023. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v tem času končuje novo oceno tveganja za zdravje in okolje, ki naj bi bila znana julija letos.

(Visited 186 times, 2 visits today)
Close