Avtor bv; foto: adobestock 12:02 pop AKTUALNO

Kavcijski sistem v Sloveniji – kje smo in kje se je ‘zataknilo’?

Med tem ko prebiramo uspešne zgodbe o kavcijskih sistemih v tujini se v Sloveniji ni zadeva premaknila naprej – ali pač?

Glede na to, da že dolgo ni nobenih novic o kavcijskem sistemu, iz tujine pa prebiramo uspešne zgodbe o njem, na to, da se pri nas zadeva nikamor ne premakne, pa opozarjajo tudi okoljske organizacije, smo na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo naslovili nekaj vprašanj na to temo.

“V Sloveniji potekajo analize podatkov za preverjanje o doseganju ciljev. Z nekaterimi podatki že razpolagamo, bodo pa prvi podatki zavezancev znani v začetku prihodnjega leta,” pravijo na MOPE.

Zavlačevanje – in ali kavcijski sistem sploh bo?

Kaj se je zgodilo po posvetu Komunalne zbornice? Katere ovire so razlog za, kot pravijo nekatere okoljevarstvene organizacije, zavlačevanje?

“Ne gre za zavlačevanje, pač pa želimo, glede na to, da so nekateri izrazili nasprotovanje uvedbi kavcijskega sistema, temeljito preveriti podatke in na podlagi tega pojasniti dokončno stališče,” odgovarjajo.

Na to, ali sploh še drži, da Slovenija BO uvedla kavcijski sistem (sicer naj bi bil v EU obvezen) in kdaj, pa so dejali le, da je Ministrstvo je kavcijskemu sistemu naklonjeno z vidika stabilnega doseganja okoljskih ciljev.

(Visited 62 times, 3 visits today)
Close