Avtor bv; foto: shutterstock.com 8:33 dop AKTUALNO

S študijo potrdili, da Slovenija potrebuje kavcijski sistem za plastenke

Združenje industrije pijač je sporočilo, da podpira Uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač in predlaga glavna izhodišča ter usmeritve: “Gre za pomemben korak k trajnostnemu in krožnemu gospodarstvu.”

Združenje industrije pijač pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij je predstavilo zaključke dvoletne študije o uvedbi kavcijskega sistema na področju ločenega zbiranja plastenk in pločevink pijač v Sloveniji.

Gre za prvo vseobsežno študijo na tem področju v Sloveniji. “Študija potrjuje, da v Sloveniji potrebujemo kavcijski sistem za izpolnitev ciljev do leta 2025 in 2029 na področju ločenega zbiranja PET in recikliranja,” so povedali.

Predlagajo 20 centov za kavcijo

Sistem naj bi vključeval PET plastenke in pločevinke iz kategorij brezalkoholne pijače, embalirana voda, sokovi in nektarji, pivo, mešanice na osnovi piva/vina.

“Predlagana višina kavcije je 0,20 EUR, ki naj bo obdavčena z 0 % DDV za kavcijo. Študija poudarja, da Slovenija potrebuje en nacionalni sistem, ki ga na neprofitni osnovi vodi administrator in je zadolžen za celotno organizacijo delovanja sistema in upravljanje. Udeležba proizvajalcev pijač je obvezna, prav tako prevzem s strani prodajnih mest. Za uvedbo kavcijskega sistema bomo potrebovali najmanj 18 mesecev,” so še navedli.

Kavcijski sistem ima že 13 držav EU

Predstavniki industrije pijač s študijo želijo aktivno sodelovati pri načrtovanju in implementaciji sistema, ki bo učinkovito reševal izzive ravnanja z odpadno embalažo ter ponovne rabe surovin.

Dogodka se je udeležil mag. Bojan Kumer, minister za okolje, prostor in energijo in preko 60 predstavnikov različnih deležniških organizacij in podjetij.

Kavcijski sistem za embalažo pijač je vzpostavljen in delujoč že v 13 državah Evropske unije: Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Islandija, Latvija, Litva, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Slovaška in Švedska. Tudi v Sloveniji imamo že vzpostavljen kavcijski sistem za povratno stekleno embalažo.

(Visited 272 times, 1 visits today)
Close