10:41 dop AKTUALNO

Kako ravnamo z vodo v izrednih razmerah?

V času intenzivnih vročinskih valov in dolgotrajnih sušnih obdobij se lahko zgodi, da na nekaterih območjih pride do prekinitev ali težav v oskrbi s pitno vodo.

Predvsem za odjemalce, ki živijo na ogroženih območjih je dobro, da v oteženih razmerah redno spremljajo aktualne informacije ponudnikov, najsi bo preko spletnih strani, družbenih omrežij ali lokalnih medijev.

Varčna uporaba vode je omenjena vse večkrat.

Kje vse uporabljamo prekuhano vodo?

Pri prekinitvah dobave vode je zaradi večje količine sproščenih usedlin priporočljivo redno čiščenje mrežic na pipah, kot tudi prekuhavanje vode. Ob izdanem opozorilu o oporečni vodi moramo prekuhavati vso vodo za pitje in pripravo hrane, za pranje sadja in zelenjave ter za umivanje zob. Pred in med pripravo živil ter po uporabi sanitarij strokovnjaki priporočajo uporabo prekuhane vode tudi za umivanje rok.

Če prekuhavanje vode ni izvedljivo, lahko namesto prekuhane vodovodne vode uporabimo pakirano vodo, ki jo hranimo v originalni embalaži v temnem in hladnem prostoru.

Na kaj biti pozoren pri prekuhavanju?

Prekuhavanje vode je kratkoročen, a nujen ukrep, s katerim uničimo škodljive mikroorganizme v oporečni vodi. Pomembno je, da vodo prekuhavamo v čisti kuhinjski posodi s pokrovom, ko voda zavre, pa jo pustimo burno vreti še približno tri minute.
Prekuhano vodo lahko za pitje in pripravo hrane uporabljamo 24 ur, shranjujemo pa jo v hladilniku, v isti posodi, kjer smo jo prekuhali.

Motno vodo pred prekuhavanjem očistimo delcev tako, da jo prelijemo skozi več plasti čiste tkanine ali papirnat filter, kot je filter za kavo.

Več informacij o ravnanju z vodo ob izrednih razmerah najdete na tej povezavi.

(Visited 102 times, 2 visits today)
Close