12:56 pop AKTUALNO

Zgodovinska suša v Italiji – na varčno porabo vode opozarjajo tudi pri nas

V italiji take suše ne pomnijo. Najbolj zaskrbljujoč je silen upad reke Pad, ki pomeni tudi resno ogroženost kmetijstva, s tem pa prehranske preskrbe, še posebej v času, ko je varnost zagotavljanja hrane zaradi vojne v Ukrajini že tako pod vprašajem.

Po mesecih vročinskih valov in brez pomembnejših padavin je suša je izsušila reke, ki so pomembne za namakanje, vključno z reko Pad, in ogrozila okoli 3 milijarde evrov vredno kmetijsko pridelavo.

Pričakujejo 30 – 40 % škodo letošnjega pridelka Regionalne oblasti so razglasile stanje ogroženosti. Pad je že utrpel največjo sušo v zadnjih 70 letih.

Tudi vremenske napovedi ne obetajo nič upanja: temperature naj bi bile 10 – 12 stopinj Celzija nad normalnimi, z rekordi do 44 stopinj Celzija na Sardiniji in Siciliji.

Rezervoarji hidroenergije so nevarno prazni, mesta pa že trpijo pomanjkanje pitne vode.

Tudi v Sloveniji ARSO že opozarja na sušo

Zahodna Slovenija je v minulem tednu že beležila izrazito sušo, ta teden se vročinski val in pomanjkanje padavin nadaljujeta oz. stopnjujeta. Ob takih ekstremnih temperaturah pa lahko hitro pride tudi do izrednih razmer. Trenutno že beležijo nizkovodne razmere na skoraj 60 odstotkih vodomernih postaj.

(Visited 114 times, 4 visits today)
Close