Interseroh, Alpla in Donat – rešitev za nakopičeno plastično embalažo

11 maja, 2021

Statistični urad Republike Slovenije je nedavno objavil novico, da se v zadnjih desetih letih v slovenskih gospodinjstvih količina odpadne embalaže nevarno povečuje. Leta 2018 je slovensko gospodinjstvo v povprečju proizvedlo 146 kilogramov odpadne embalaže, kar je 11 kilogramov več kot leta 2015 in 50 kilogramov več kot leta 2011. Posebej je za okolje škodljiva odpadna plastika, ki se kopiči v naših vodah in naravi, zato so podjetja pri nas že implementirala inovativne rešitve, ki omogočajo ponovno uporabo plastike. 

S pomočjo naprednih tehnologij odpadni plastični embalaži, med drugim tudi zeleni PET embalaži, podjetja tudi v Sloveniji že omogočajo ponovno uporabo. Ob tem je pomembno poudariti, da podjetja ne  reciklirajo samo prozornih plastenk, ampak tudi zelenih (zelena za zeleno). Z novo strategijo in prenovo blagovne znamke Donat se je podjetje Atlantic Droga Kolinska namreč odločilo, da poišče najboljšo rešitev, ob dejstvu da današnji sodobni potrošnik posega po plastični embalaži, ki je bolj priročna in enostavna za uporabo. Skupaj s podjetjem Alpla so začeli uresničevati projekt, sistem popolnega krožnega (do zelenega za zeleno), katerega brez ostalih deležnikov za zbiranje in predelavo ne bi bilo možno izpeljati. Med njimi je tudi Interseroh, ki v sistemu popolnega sistema kroženja plastike iz odrabljene plastenke zagotovi sekundarne surovine za novo PET plastenko. V krožnem gospodarstvu namreč velja, da odpadek ne sme ostati odpadek, ampak je le vir ali surovina za nove izdelke. Ekonomija zaprte zanke tako s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov zmanjšuje količino odpadnih materialov in ohranja naravne vire. Za hitrejši prehod v trajnejšo, pametno družbo je Evropska komisija leta 2015 ambiciozno predlagala, da bi do leta 2025 v Evropski uniji reciklirali najmanj 55 % vse plastične embalaže.

Pozitivni učinki zapiranja zanke za uporabljeno plastiko

S procesom podjetja zmanjšujejo porabo primarnih virov, na odlagališčih pa se posledično kopiči manj odpadkov. Z večkratno uporabo so materiali za embalažo v učinkovitem sistemu kroženja, kar dodatno spodbuja ekološki način poslovanja in življenja. Pomemben člen zaprte zanke so tudi potrošniki, ki se jih mora nenehno nagovarjati tako k uporabi takšnih izdelkov kot tudi k pravilnemu ravnanju z odpadki, da bodo ti imeli boljšo možnost za kakovostno recikliranje.

Pristop podjetja Interseroh kot ponudnika integriranih storitev za napredno krožno ekonomijo torej kaže, da se lahko odločimo za bolj trajnostno uporabo plastike, ki se z našo pomočjo silovito množi tudi v morjih in oceanih. V njih letno konča že več kot 5000 milijard kosov plastike. Sliši se neverjetno, a do leta 2050 bi bilo lahko v oceanih več plastike kot rib. Kot smo videli, so za uspešno zapiranje zanke pomembni prav vsi členi v verigi, od podjetij do posameznikov, ki si skupaj prizadevajo za dolgoročno zmanjševanje novih odpadkov.

https://www.interseroh.si/

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 169 times, 3 visits today)