Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (GFP)

27 januarja, 2021

Na Gimnaziji Franceta Prešerna bomo vpisovali v šolskem letu 2021/22 v NOV PROGRAM – ŠPORTNI ODDELEK GIMNAZIJE. Tako kot do sedaj bomo vpisali tudi dva oddelka gimnazije, dva oddelka ekonomske gimnazije in en športni oddelek ekonomske gimnazije, ki je edini športni oddelek v Sloveniji v strokovnih gimnazijah. Vsi programi se zaključijo s splošno maturo.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Trudimo se ustvariti takšne pogoje dela, da lahko dijaki poleg izpolnjevanja obveznosti v šoli uspešno razvijajo tudi svoja močna področja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je prepoznalo potrebe dijakov športnikov in naše kakovostno delo ter nam omogočilo, da v šolskem letu 2021/22 vpisujemo v NOV PROGRAM – ŠPORTNI ODDELEK GIMNAZIJE, s tem se bomo lahko izognili omejitvi vpisa, ki smo jo imeli zadnja leta.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Na GFP ima več kot tretjina dijakov status športnika, zato so športniki razporejeni v vse programe in oddelke in se jim individualno prilagajamo v skladu z osebnim izobraževalnim načrtom. Z novim športnim gimnazijskim oddelkom bo delo še kakovostnejše, saj so športni oddelki manjši in zato individualne prilagoditve lažje.

Na naši gimnaziji se je vedno šolalo veliko dijakov športnikov, ki so pogosto odsotni od pouka. Najbolj obremenjenim in tistim, ki so največ odsotni, že 15 let omogočamo tudi izobraževanje na daljavo. Izobraževali so se tako izvrstni športniki, kot so: športnika leta 2020 Primož Roglič in Anamarija Lampič, brata Peter in Domen Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan, Grega Žemlja, Peter John Stevens, Štefan Hadalin,  zlati maturant Alex Cisar in mnogi drugi. Za kakovostno delo s športniki smo prejeli certifikat »Športnikom prijazno izobraževanje«, ki nam ga je podelil Olimpijski komite Slovenije.

Naši nekdanji dijaki niso le uspešni športniki, ampak so uveljavljeni podjetniki, raziskovalci, glasbeniki, likovni umetniki… Pri izobraževanju na daljavo nam je tako v pomoč pripomoček, eAsistent, ki sta ga razvila naša dijaka. Vladimir Balukčić in Mihael Mirt si ob njegovem snovanju leta 2009 verjetno nista predstavljala, da bo prišel čas, ko bo celotno izobraževanje zaradi zdravstvenih razmer potekalo na daljavo. 

Glasbeniki se pogosto vzporedno šolajo. Trenutno harfist Jernej Mišič poleg naše gimnazije v italijanskem Vidmu obiskuje še akademski študij. S primernimi prilagoditvami so v preteklosti dijaki glasbeniki, ki so se vzporedno šolali, postali zlati maturantje. Podobno smo v preteklih letih veliko delali z dijaki, ki jih navdušuje likovna umetnost. Z umetniki Likovnega društva Kranj smo na šoli postavili prvo stalno didaktično zbirko likovnih del na slovenskih srednjih šolah.

O tem, kako nadarjeni so naši dijaki na različnih področjih, priča dejstvo, da so vsa zadnja leta od dvajsetih Mladih upov Slovenije vsako leto izbrani kar trije naši dijaki, in to od športnikov do glasbenikov. Letos so bili izbrani v projekt Zavarovalnice Triglav Mladi upi: Anže Gros (smučarski tekač), Nika Murovec (alpska smučarka) in Žak Mogel (smučarski skakalec), ki je prejel tudi finančna sredstva.

Za mladostnike je zelo pomembno, da jim šola zmore prisluhniti, da lahko razvijajo svoje potenciale, saj se bodo le tako razvili v zadovoljne in uspešne mlade ljudi. Pandemija je v naša življenja prinesla mnoge spremembe. Spoznali smo, da bomo morali biti v prihodnosti še mnogo bolj fleksibilni, kot smo bili do sedaj, za kar je treba imeti veliko znanja, predvsem splošne razgledanosti. O poklicih prihodnosti je v današnjih hitro se spreminjajočih in negotovih časih težko govoriti, a z gimnazijsko izobrazbo so mladim v življenju na voljo poti, ki vodijo, v katerikoli poklic.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 252 times, 5 visits today)