Avtor BR, foto: Robert Veberič 11:27 dop AKTUALNO

Dobra praksa s podeželja: Bonita so nove odporne sorte jabolk v Sloveniji

Natečaj “Rural Inspiration Awards” (Nagrade za navdihujoče podeželske projekte), ki letos poteka pod geslom Prihodnost so mladi, že četrto leto organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja.

Slovenija je v nadaljnji izbor med drugim poslala tudi uspešen projekt – Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji.

Namen natečaja je povečanje prepoznavnosti politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja k dolgoročni viziji podeželja ter spodbuditi izmenjavo znanja in mreženje med zainteresiranimi deležniki na podeželju.

Projekt povezovanja z velikim potencialom

V projektu Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji, gre za povezovanje raziskovalcev, svetovalcev in pridelovalcev.

Foto: Jerneja Jakopič

‘Bonita’ je nova klubska sorta z velikim potencialom, starša sta ‘Pink Lady’ in ‘Topaz’, ki je odporna na jablanov škrlup. Na pobudo pridelovalcev podrobneje raziskujejo tehnologijo pridelave sorte ‘Bonita’ v okviru projekta EIP, ki se v letu 2022 zaključuje.

V zadnjem letu so tudi resno pristopili k novemu načinu trženja, v enotni embalaži, točno določene kakovosti plodov in na razpolago v optimalnem času za uživanje. Novost na trgu, do 20 % višja dosežena cena, izboljšanje ekonomskega položaja kmeta, kar pomeni večji dohodek na enoto površine. Rezultat razširjanja znanja so tudi novi nasadi in izvedene aktivnosti za prepoznavnost sorte pri kupcih.

Vir: MKGP, UL BF

Poglejte tudi druge dobre prakse s podeželja: 

(Visited 76 times, 2 visits today)
Close