12:07 pop ZANIMIVO

Posvojimo kmeta – za večjo samooskrbo

Samooskrba Slovenije je od osamosvojitve dalje drastično padla, zato smo danes v veliki večini odvisni od uvoza hrane, semen, krme …

“Ogromno posameznikov na ta pereč problem opozarja že precej let, a se stanje ne izboljšuje. Na drugi strani se zaradi EU politike soočamo s propadanjem majhnih in srednje velikih kmetij, ki so gonilo lokalne in nacionalne oskrbovalne verige,” pravijo v Oskrbovalnici, ideja za katero je nastala znotraj Gibanja Zdrava družba, glavni pobudnik je bil Marjan Kogelnik, ki je v preteklosti že sodeloval pri oblikovanju različnih samooskrbnih modelov. Več prostovoljcev skupaj je nato oblikovalo način delovanja.

Najkakovostnejša kmetijska zemljišča pa so, kot opažajo tudi sami, predmet pozidav. “Ob vsem je zanimivo to, da slovenski potrošniki zaupajo lokalno pridelani hrani (torej slovenski hrani), kupujejo pa jo žal v trgovskih verigah,” pojasnijo, od kod ideja za Oskrbovalnico “Posvojimo kmeta”, katere osnovni namen je poskrbeti za oskrbo lokalnega prebivalstva s strani lokalnih pridelovalcev in predelovalcev.

Tako je nastala neprofitna platforma, ki vse našteto združuje. Pridelovalcem, predelovalcem in proizvajalcem omogoča prodajo, potrošnikom pa nakup slovenske hrane in ostalih izdelkov. Dostavne lokacije in termine organizira Oskrbovalnica, naročene izdelke pa dobavijo ponudniki osebno.

Glas se širi od Celja do Maribora in Kopra

Projekt je stekel z letošnjim letom: “Najprej testno v Celju, sedaj pa imamo dobave na relaciji od Kopra do Maribora. Prizadevamo si, da bi lahko pokrili celotno Slovenijo, vključno z manjšimi kraji.”

Povezali so se z ogromno manjšimi in večjimi kmetijami, ki preko Oskrbovalnice ponujajo svoje dobrote in izdelke. “Potrošniki so zaznali kakovost in cenovno dostopnost. To, da se lahko ponudniki in potrošniki osebno spoznajo, potrošniki pa ob tem izvejo še kaj več o samem ponudniku, verjamemo, da je za vse velik plus,” dodajo.

foto Oskrbovalnica

Z jesenjo bo moč kupiti ozimnico in – posvojiti kmeta

“Potrošniki lahko preko portala naročajo pri kateremkoli ponudniku. Predhodno se morajo le registrirati. To jesen bo možno zakupiti večje količine ozimnice ali dejansko posvojiti kmeta,” še povedo. In kaj to pomeni, da posvojimo kmeta? Da se bo lahko potrošnik z določenim kmetom dogovoril, da bo ta zanj celotno prihodnje leto prideloval hrano.

Treba je spremeniti nakupovalne navade

Da bo takšen projekt živel, je potreben resen pristop tako ponudnikov kot potrošnikov. “Predvsem potrošniki se morajo zavedati, da je za oživitev in podporo lokalne preskrbe s pomočjo lokalnih pridelovalcev, treba spremeniti nakupne navade,” pravijo in spodbujajo vse nas, da svoje nakupe načrtujemo in v največji meri opravljamo direktno pri slovenskih kmetovalcih in proizvajalcih.

Več si lahko ogledate na www.posvojimokmeta.si

(Visited 1.059 times, 3 visits today)
Close