Avtor BR; foto: shutterstock.com 12:00 pop AKTUALNO

Dobra novica: Vidni prvi rezultati prepovedi plastičnih vrečk po svetu

Več kot 100 držav po svetu je popolnoma ali delno prepovedalo plastične vrečke za enkratno uporabo. Raziskovalci poročajo, da stroga pravila že kažejo prve rezultate.

V zadnjem desetletju so se prizadevanja za prepoved plastičnih vrečk na globalni ravni močno povečala.

Žal prepovedi pogosto veljajo le za tanke plastične vrečke, debelejše za večkratno uporabo pa je še vedno mogoče kupiti.

Ne veste, kakšno vrečko bi izbrali za nakupovanje?

Bangladeš prvi prepovedal plastične vrečke

Po svetu so prepovedi uvedene z različnimi stopnjami resnosti. V Afriki in Aziji velja popolna prepoved plastičnih vrečk. Na teh območjih uvažajo veliko odpadkov svetovnega severa in se tako soočajo s posledicami slabega ravnanja s plastiko. Denimo Bangladeš je že leta 2002 prepovedal plastične vrečke in postal prva država s takšno prepovedjo na svetu.

Poleg plastičnih vrečk številne države prepovedujejo tudi druge vrste plastike za enkratno uporabo. EU je prepovedala plastične izdelke za enkratno uporabo – jedilni pribor, slamice, palčke za balone in palčke za mešanje kave.

Katere evropske države še vedno porabijo največ plastičnih vrečk?

V Evropi je 18 držav prepovedalo tanke plastične vrečke – med njimi Francija, Nemčija, Italija, Islandija in Albanija, 23 držav pa je uvedlo plačilo plastičnih vrečk.

Leta 2020 je prebivalec EU, v povprečju porabil 87 lahkih plastičnih nosilnih vrečk, kar je 6 vrečk manj na osebo v primerjavi z letom poprej. Skupaj je to znašalo 39 milijard lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Po podatkih Eurostata je poraba plastičnih vrečk največja v baltskih in nordijskih državah. Manj vrečk od Slovenije porabijo v Belgiji, na Portugalskem, Poljskem, v Avstriji, Luksemburgu, Nemčiji, Italiji in Franciji.

Raziskave kažejo, da prepovedi delujejo

Prepoved tankih plastičnih vrečk v Kaliforniji je porabo zmanjšala za 71,5 odstotka. Glede na pregled obstoječih študij iz leta 2019 so davki na plastične vrečke povzročili 66-odstotno zmanjšanje uporabe na Danskem, več kot 90-odstotno na Irskem, med 74- in 90-odstotno v Južni Afriki, Belgiji, Hongkongu, Washingtonu, Združenem kraljestvu in na Portugalskem. Okoli 50 odstotno zmanjšanje uporabe pa tudi v Bocvani in na Kitajskem.

So rezultati vidni tudi že v naravi?

Na lanskem letnem čiščenju plaž v New Jerseyju v ZDA, kjer so prepoved uvedli nedavno pred tem, se je število zbranih plastičnih vrečk zmanjšalo za 37 odstotkov glede na prejšnje leto. Tudi količina slamic in posode za hrano za s seboj je padla za podoben odstotek.

Vir: Euro News Green

(Visited 151 times, 2 visits today)
Close