2:10 pop OKOLJE

Med 755 odpadki iz Save prevladovala plastika

Dan Save so na spletni okrogli mizi obeležili soustvarjalci projekta Pirati plastike, ki so ga ob tej priložnosti na pobudo Savske komisije razširili še na Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino.

Raziskovalci in dijaki so predstavili rezultate vzorčenja na Savi in končne rezultate projekta, ki je v lanskem letu angažiral več kot 1500 otrok in mladih iz 99 slovenskih šol.

Projekt skupnostne znanosti Pirati plastike je v lanskem letu k raziskovanju onesnaženosti slovenskih rek pritegnil 67 osnovnih šol in 32 srednjih šol. Skupaj je pri projektu sodelovalo 1517 učencev in dijakov ter okoli 200 mentorjev. Sodelovanje med znanstveniki in mladimi je pod okriljem tria predsedovanja Svetu EU hkrati potekalo še v Nemčiji in na Portugalskem ter se ob letošnjem Dnevu Save na pobudo Savske komisije razširilo še na Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino.

Plastika in mikroplastika v Savi

V letošnji pomladanski akciji štirih balkanskih držav je sodelovalo 86 udeležencev, ki so na brežinah zabeležili in odstranili 755 kosov odpadkov. Pričakovano je tudi pri tej akciji vzorčenja med odpadki prevladovala plastika, v 51 % primerov izdelki za enkratno uporabo (plastične vrečke, plastenke, embalaža za hitro hrano itd.). Spremljajoč mikroplastiko v Savi po toku navzdol, je prisotna v Ljubljani, ni je bilo v Zagrebu, prisotna pa je bila v Gradiški in Šabcu. Tudi reka Bosna je onesnažena z mikroplastiko.

Končni rezultati vzorčenj v Sloveniji

Vzorčenje rečnih brežin je potekalo z uporabo dveh različnih metodologij, katerih cilj je bil pridobiti podatke o količinski in vrstni sestavi večjih (makro) odpadkov. Skupno je bilo odstranjenih in analiziranih 13.987 kosov odpadkov, večino med njimi predstavljajo plastični odpadki (68 %), med najpogostejšimi odpadki pa so cigaretni ogorki, koščki plastike, plastične vrečke, stiropor in plastična embalaža sladkarij itd. Vzorčenja so nakazala in potrdila tudi povezavo med oddaljenostjo reke od brežin in pojavljanjem odpadkov – bližje, kot smo reki, več je odpadkov.

Kot so zapisali Ekologi brez meja, je bilo pri vzorčenju plavajočih odpadkov pričakovano, da bodo na vodni gladini prevladovali odpadki iz plastičnih materialov, predvsem zaradi plovnosti, mase, trajnosti, kompaktnosti in oblike. Z vizualnim opazovanjem plavajočih odpadkov je bilo zaznanih 131 kosov odpadkov, pri čemer je bilo kar 81 % opaženih odpadkov iz plastike, med katerimi so prevladovale plastične vrečke (74 %) in vlažilni robčki (11 %). Poleg plastičnih odpadkov so bili na vodni gladini opaženi tudi odpadki iz kovine (pločevinke).

Spomladi so bile reke bolj onesnažene z mikroplastiko

Prisotnost mikroplastičnih delcev v velikosti 1-5 mm je bila ugotovljena v polovici zbranih vzorcev. Od 53 vzorčenih vodotokov jih je bilo več kot 60 %, onesnaženih z mikroplastiko. V vzorcih so bili najpogosteje najdeni delci polistirena v obliki pene in polietilena v obliki filmov ali fragmentov. V porečju Mure, kjer so bili vzorčeni le pritoki Mure, mikroplastike niso našli. Ugotovljena je bila pomembna razlika v količini mikroplastike med spomladanskim in jesenskim vzorčenjem, saj so bile reke spomladi bolj onesnažene.

Vir. EBM

Preberite tudi o mikroplastiki v Muri

(Visited 59 times, 4 visits today)
Close