Vrečke – katero izbrati in kolikokrat jo uporabiti?

12 septembra, 2020

Plastične vrečke, ki so svoj pohod začele v 60-letih prejšnjega stoletja, so danes povprečno v uporabi manj kot pol ure, za razgradnjo v naravi pa potrebujejo več sto let. S svojimi navadami smo poskrbeli, da plastične vrečke povzročajo veliko onesnaževanja in trpljenja predvsem morskim živalim, ki jih rade zamenjajo za hrano.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

Torej, ne bomo uporabljali plastičnih vrečk. Katere potem izbrati, da bodo le te najmanj obremenjevale okolje?

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Danska agencija za zaščito okolja (The Danish Environmental Protection Agency) je izvedla raziskavo, kolikokrat je treba vrečko iz različnih materialov uporabiti glede na vpliv, ki ga ima na okolje. Vpliv so izračunali glede na celoten cikel od proizvodnje, uporabe, do njenega konca. Raziskava upošteva le nosilne vrečke, ki so bile v danskih supermarketih na voljo med oktobrom in decembra leta 2017, ko je bila raziskava opravljena.

  • 20.000-krat vrečko iz organskega bombaža,
  • 7.100-krat vrečko iz običajnega bombaža,
  • 50-krat vrečko iz polipropilena (to je večina vrečk v supermarketih),
  • 43-krat papirnato vrečko.

Jo uporabite tako pogosto? Katero vrečko boste izbrali naslednjič v trgovini, prepuščamo vam, a le uporabite jo več kot 1-krat.

 

Vir: Poročilo Life Cycle Assessment of grocery carrier bags

Nazaj na kategorijo okolje.
(Visited 225 times, 1 visits today)