8:00 dop AKTUALNO

60 % upad števila letečih žuželk od leta 2004

Žuželke so kritičnega pomena za vzdrževanje zdravega okolja, saj reciklirajo organske snovi, skrbijo za opraševalce in nadzor nad škodljivci.

Iz Velike Britanije poročajo o hudem upadu letečih žuželk od leta 2004 – znanstvenike zelo skrbi, saj je vse življenje na Zemlji odvisno od žuželk.

Število letečih insektov se je od leta 2004 zmanjšalo za 60 % glede na raziskavo ubiti žuželk na registrskih tablicah. Znanstveniki so to ocenili kot grozljivo.

V Angliji so zabeležili 65 % manj žuželk, v Walesu 55 %, na Škotskem pa 28 %. Ob tem sicer priznavajo, da je, glede na to, da sta bili do sedaj to edini tako obsežni raziskavi, možno, da je bilo leta 2004 ekstremno veliko žuželk, a o upadu žuželk poročajo tudi od drugod. Na Danskem, so npr, v podobni raziskavi ugotovili 80 % upad od leta 1997 do 2017.

“Z ukrepi moramo začeti takoj,” so bili jasni raziskovalci, ki za dobro zdravja prihodnjih generacij zahtevajo odziv tako politike kot družbe. Biodiverziteta mora nehati propadati.

Kaj lahko storimo sami za žuželke?

Poleg politike in zakonodaje pa lahko k preživetju žuželk prispeva tudi vsak posameznik – s prenehanjem rabe pesticidov, prezgodnje košnje, s sadnjo medovitih rastlin. Če bi vsak vrt imel prostor za žuželke, bi lahko skupaj ustvari največji habitat zanje.

(Visited 377 times, 1 visits today)
Close