8:00 dop OKOLJE

Osa – čudežno bitje s pomembno ekološko vlogo

Vsi jih poznamo kot nadlogo, ki nam pokvari prijeten piknik. Rumeno črne črtaste žuželke, ki nadležno brenčijo okoli naše glave in našega kosila, ter nas v vsej nesreči včasih še nesramno boleče pičijo. Nič kaj prijetne in koristne bi lahko rekli. A nova raziskava na področju znanosti potrjuje, da so ose pravzaprav čudežna bitja, ki imajo pomembno ekološko vlogo.

 

Poznamo veliko vrst os, pri nas pa najpogosteje srečamo navadno oso (Vespula vulgaris). Živijo v kolonijah, ki jih tvorijo ženske delavke in mati kraljica, ki nosi jajčeca. So evsocialne, kar pomeni da družno skrbijo za zarod. Svoja gnezda gradijo iz papirnatih celic. V gnezdu mati kraljica leže jajčeca, iz katerih se razvijejo delavke, ki nato gradijo in branijo gnezdo, nabirajo hrano in skrbijo za svojo kraljico. Zimo preživi le matica, ki spomladi poskrbi za razvoj nove generacije delavk. Konec avgusta, ko je kolonija dovolj velika, začnejo delavke majhne ličinke bolj hraniti, kar sproži genetsko reakcijo, ki povzroči razvoj nove kraljice. Troti ne sodelujejo v tem socialnem življenju v koloniji. Razvijejo se iz jajčec v obliki določitve spola imenovane haplodiplodija, ki jo najdemo tudi pri čebelah in mravljah. Konec septembra in oktobra odvisno od vremena, ose izginejo. Delavke poginejo, matica pa se odpravi na iskanje prezimnega mesta. Prostor za prezimovanje si poišče na zavetnem mestu v kakšni majhni luknji v lesu ali tleh. Zimo prespi, spomladi pa se prebudi in osnuje novo kolonijo.

wasp-538471_web

Pomembna vloga v okolju

Ose ne nabirajo medu, a imajo kljub temu, kot čebele, pomembno vlogo. So plenilci in s plenjenjem nadzorujejo število škodljivcev – listnih uši in različnih gosenic. Znanstveniki so ocenili, da ose v Veliki Britaniji čez poletje pojedo kar 14 milijonov insektov. Življenje brez os, bi torej pomenilo veliko več škodljivih žuželk na našem vrtu.

Poleg plenjenja pa so ose vse bolj prepoznavne tudi kot dragoceni opraševalci, ki prenašajo cvetni prah, ko obiskujejo cvetlice iz katerih pijejo sladki nektar. In prav njihova želja po sladkih tekočinah, nam pojasni zakaj so tako nadležne. Ko združimo sladkosnede ose z lepim vremenom in našim piknikom dobimo vsem poznan in neizogiben rezultat.

coneflower-1876430_web

Žuželke v današnjem času imajo zelo težko življenje. Spreminjajoče se okolje in podnebje, uporaba pesticidov in izginjanje naravnega habitata jih močno ogrožajo. In medtem, ko smo medse že sprejeli čebele, saj vemo, kako pomembne so za nas, je čas, da spoznamo tudi vlogo os, ki so prav tako koristne.

Vir: BBC News

(Visited 3.238 times, 13 visits today)
Close