LOGO_LUPA_web

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga

junij 17, 2019

Vstopite v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega.

Center Noordung se nahaja v kraju Vitanje, ki leži v kotlini obkroženi s hribovito pokrajino na obronkih jugozahodnega Pohorja in podaljška Karavank. Kot že samo ime pove je Center Noordung posvečen enemu izmed prvih pionirjev vesoljskih znanosti Hermanu Potočniku Noordungu. Njegova knjiga Problem vožnje po vesolju – raketni motor iz leta 1929 je bila inspiracija številnim znanstvenikom pri razvoju tehnologij za osvajanja vesolja. Knjiga pa je doživela močno spoštovanje in povzemanje idej umetnikov ter družboslovcev, ki raziskujejo humanistična, kulturna in ostala družboslovna področja povezana z vesoljem.

Glavna dejavnost Centra Noordung je promocija vesoljskih tehnologij in manifestacija človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in visokih tehnologij. Ponudba obsega razvoj, postavitev in trženje vesoljskih vsebin v obliki umetniških razstav, razstav eksponatov in multimedijskih interaktivnih aplikacij, ki jih ponujamo splošni javnosti. Prav tako s povezovanjem in vključevanjem v mednarodne povezave skrbimo za večjo prepoznavnost slovenskih in mednarodnih inštitucij na področju vesoljske dejavnosti na vseh področjih.

Trenutno so v centru na ogled razstave:

  • Herman Potočnik Noordung

  • Slovenija v vesolju

  • Podobe Zemlje

  • Življenje v vesolju

  • Ikone nevidnega

  • Velik korak za človeštvo – Luna

  • Osončje (Prirodoslovni muzej Slovenije)

Odlična izkušnja za vse generacije je simulator letenja Electra VR, ta omogoča polet z letalom in vesoljsko ladjo, VR Noordung interaktivna aplikacija, ki vam omogoči spoznavanje planetov našega Osončja ter Bivalnega kolesa čisto od blizu. Soba Vesolje 360° pa s projekcijami okoli vas na zanimiv in privlačen način predstavi različna področja vesolja.

Vabljeni, da preživite nepozabno izkušnjo povezano z vesoljem v Noordung centru, ki jo lahko v prijeten popoldan podaljšate v pristni in neokrnjeni naravi Vitanja in širše okolice.

(Visited 80 times, 2 visits today)