Zgodbe kadilcev, ki (ni)so opustili kajenja

30 januarja, 2020

Ob dnevu brez cigarete smo povprašali nekaj kadilcev in nekdanjih kadilcev o njihovih izkušnjah. Kakšne so zgodbe kadilcev?

Jim je kajenje škodilo? Zakaj so prenehali kaditi? Zakaj niso opustili kajenja? Kako je z njihovim zdravjem? Preberite, kaj so povedali.

Saša, 44 let:

“Jaz sem nehala kaditi, moj očim oz. bivši partner moje mame je namreč umrl zaradi pljučnega raka, ker je kadil. Moja mati kadi in je zdrava.”

Miha, 37 let:

“Že dvakrat sem prenehal kaditi, skupaj s partnerico, pa sva oba potem spet začela. Če bi bil eden od naju zaprisežen nekadilec, bi bilo verjetno lažje. Ko nisva kadila, sva pojedla precej več sladkarij in slanih prigrizkov, tako da nisva več vedela, ali je bilo to bolj zdravo. Potem pa kakšna kavica pa si rečeš, bom enega prižgal. Pa pivo na morju, pa sva kupila škatlico … Ne, nova embalaža ni moteča.”

Janja, 84 let:

“Kadim že celo življenje in nimam posebnih zdravstvenih težav. Kašljam občasno, ko sem prehlajena. Pokadim “šteko” na teden. Pijem kavo in vino in jem veliko mesa  – res pa pojem tudi veliko sadja. Moj oče je tudi kadil celo življenje, dočakal je 96 let in ni imel nobene bolezni, povezane s kajenjem. Bolj pomembno je, da se človek ne sekira preveč.”

Vanja, 39 let:

“Jaz sem kadila kot Turek. Sedaj ne kadim že 5 let. Nehala sem, ker mi ni bilo všeč, da sem morala ves čas imeti s seboj dovolj cigaret, vžigalnik …”

Aljoša, 41 let:

“Pred nekaj leti sem po tem, ko me je zbadalo v prsih in sem imel nemalo težav z zdravjem ter tudi nemalo strahov, da bom umrl, precej spremenil način življenja. Začel sem hodit v hribe, zdaj tečem po hribim in brezpotjih, t.i. ‘trail’. Med tem, ko mi je postajalo vse bolj pomembno, da pridobivam na formi in zmorem višje vzpone in boljše čase, sem prenehal kaditi, popolnoma sem opustil tudi alkohol in druge nezdrave navade.”

Mateja, 35 let: 

“Kadim tobak. To se mi zdi precej bolj zdravo, poleg tega pa manj smrdi.”

Mojca, 52 let: 

“Kadim že od srednje šole, vem, da ni zdravo, ampak ne mislim si prikrajšati tega užitka. Se pa zavzemam za to, da mladi nikoli ne začnejo kaditi. Cigareta je hudič!”

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 164 times, 3 visits today)