Zdravilne korenine – paleta koristi za naše zdravje

29 septembra, 2020

Zelišča so bila včasih temelj medicine po vsem svetu, zdaj pa ponovno prihajajo v veljavo, ko se ljudje vračamo k naravi. Tokrat predstavljamo hren, kurkumo in ingver.

Poznate izrek: »Za vsako bolezen rož’ca raste!«? Seveda – to je teta Pehta rekla Kekcu v prvem slovenskem barvnem filmu. Teta Pehta je bila znana zeliščarka, ki je s košem na rami in psom Volkcem ob boku našla vse zdravilne rože in zelišča za vse bolezni. Prav zagotovo pa je poznala tudi hren in ingver.

 

Jej hren, da boš zdrav kot dren!

Čeprav se o hrenu pogosto govori le o času velike noči, je to zelišče, ki še kako prav pride celo leto.Po ljudskem izročilu hren razkužuje, izboljšuje prekrvitev in prebavo, žene na vodo in celi. Notranje se uporablja proti okužbam dihal in sečil, ledvičnim kamnom in oteklinam, zunanje pa proti vnetim sklepom oziroma vezivnim tkivom.

V kuhinji je pogosto rabljena začimba in sodi med tiste dodatke jedem, ki se smejo dodati živilom v majhni količini. Izvrstno se poda k mesninam, še posebej šunki, pečenkam, klobasam inkuhani govedini. Nastrgan hren lahko zmešamo s kislo smetano in majonezo, in tako pripravimo domač namaz za na kruh. Hren vsebuje veliko vitamin C, vitamin skupine B in kalij.

 

Ingver – oboževal ga je tudi Konfucij

V Indiji in na Kitajskem ogromno naravnih zdravil vsebuje ingver. Ker ga v prehrani uporabljajo izredno pogosto, ga ponekod uvrščajo celo med zelenjavo. Na Kitajskem velja za zdravilo za sto bolezni, v Indiji pa ga uporabljajo tako v kuhinji kot pri zdravljenju. Veljavo pa vedno bolj dobiva tudi pri nas. Nad ingverjem je bil navdušen tudi znan kitajski filozof Konfucij, ki je spodbujal njegovo uporabo tako v kuhinji kot v medicini.

ingver

Ingver je pogosto uporabljena korenina, ko se pogovarjamo o slabosti. Številne študije so namreč pokazale, da ingver zmanjša slabost (na letalih, v avtomobilih, na ladjah …), pomaga pa tudi pri prebavi. V eni od študij se je izkazalo celo, da je ingver bolj učinkovit kot Dramamine, najbolj znano zdravilo proti slabosti.

Recept za zimske dni:V kozarec medu (pol kilograma) naribamo dve večji korenini ingverja na drobno. Dodamo stisnjeni limoni, nekaj žlic cimeta. Ob prehladu (lahko tudi preventivno) zaužijemo od 3 do 4 čajne žličke na dan. Uporabljamo plastično ali leseno žličko, nikakor ne kovinske!

 

Kurkuma – lajša alergije, pomaga pri zdravljenju depresije

Kurkuma je k nam prišla z Daljnega vzhoda z arabskimi trgovci in je sorodnica ingverja. Ni samo začimba, ampak tudi superzdravilo. V srednjem veku je bila bolj znana kot ‘indijski žafran’. Ima barvilo, ki ni topljivo v vodi, ampak le v alkoholu in masti. Po celem svetu jo uporabljajo za blaženje bolečin; deluje namreč kot antiseptik, po nekaterih raziskavah pa kaže tudi pozitivne učinke proti boju z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo. Njena zmerna uporaba izboljša spomin, topi maščobe, mnogi zdravniki pa v njej ne vidijo več le indijske začimbe, ampak superzdravilo proti raku, saj zavira nastajanje novih krvnih žil v tumorjih in njihovo zadušitev ter tako ustavi njihovo rast in metastaze. Čista jetra, povečuje vpliv kemoterapije in zmanjšuje stranske učinke, uničuje kandido, pomaga pri regeneraciji kože, pomaga pri depresijah, bolečinah, vnetjih, zelo dobra je pri zdravljenju artritisa.

kurkuma

Za težave z zgago: ščepec kurkume in ščepec soli zmešamo s toplo vodo in popijemo.

Za bolečine v grlu: žličko kurkume zmešamo s skodelico vročega mleka in popijemo.

Čaj kurkume: zavremo štiri skodelice vode, dodamo žličko mlete kurkume in pustimo vreti na zmernem ognju 10 minut. Čaj precedimo, dodamo še med in sveže stisnjeno limono.

Tudi pri tej začimbi velja zmernost – pol žličke na obrok do trikrat dnevno je priporočljiv vnos.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 193 times, 13 visits today)