Zakaj naš imunski sistem potrebuje gozd?

28 maja, 2020

Milijone let se je naš imunski sistem (oz. naših prednikov) razvijal glede na okolje. Obstaja na milijarde virusov, bakterij in drugih mikroorganizmov, ki smo jim vsa živa bitja izpostavljena na dnevni ravni. Nekateri so koristni, drugi nam škodijo. Organizem se je prilagodil in sodeluje s koristnimi ter se brani pred škodljivimi – imunski sistem je eden najboljših varnostnih sistemov na svetu. 

Tekom evolucije se je imunost na bolezni razvijala skladno z okoljem – imunski sistem živečih v gozdu se je razvijal skupaj z imunskim sistemom gozda. Čeprav smo po svetu ogromno gozda skrčili zaradi pridobivanja obdelovalnih površin in energentov, gozd še vedno nudi zagon našemu imunskemu sistemu. okoli 1000 študij govori v prid temu, da ima narava pozitivne učinke na psihofizične sposobnosti in jo potrebujemo tudi v tem smislu.

Številni učinki narave

Npr. ena raziskava na študentih in starejših je pokazala, da preživljanje časa v naravi močno zmanjšuje vnetja. Na Japonskem je več študij pokazalo pozitivne učinke t.i. gozdnih kopeli – čas, ki ga preživimo v gozdu, poveča število celic v imunskem sistemu, ki ubijajo škodljive mikroorganizme, hkrati pa povečuje funkcionalnost antivirusnih celic. Še več, gozd tudi povečuje medcelične protirakave proteine. Nobenega od teh učinkov v raziskavi niso opazili po sprehodu v mestu.

Naravne arome, ki jih sproščajo zimzelene rastline, predvsem iglavci, povezujejo z izboljšanjem prve bojne linije imunskega sistema. Raziskava iz leta 2016 je denimo pokazala, da tisti, ki živijo v oz zelo blizu narave, imajo 12 % znižan riziko prezgodnje smrti. Celo kadilci blizu narave imajo boljšo napoved dolgega življenja.

Zaradi vsega tega lahko vidimo, da naš imunski sistem potrebuje gozd. Pravi pristen gozd, ne “sterilnega parka” – narava je osnova našega zdravja.

Vir:NI

 

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 232 times, 1 visits today)