Stanje oseb z demenco se je zaradi izolacije fizično in psihično poslabšalo

15 februarja, 2021

O tem, kako premagati strah in kako je Covid-19 epidemija vplivala oz. še vpliva na osebe z demenco in njihove svojce, smo se pogovarjali z organizacijo Spominčica – Alzheimer Slovenija.

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

Kako osebi z demenco, s katero živimo, pojasniti novo realnost – številne ukrepe, ki jih je treba upoštevati zaradi Covid-19? 

Osebe z demenco so v času Covid-19 težko sprejele nove predpise in priporočila, saj jih pogosto ne razumejo. Ni jim logično, zakaj morajo nositi masko, če je nikoli ni bilo treba. Če vidimo, da oseba z demenco predpisov ne razume, je ne prepričujemo o novi realnosti in ukrepih, ampak jih usmerimo na druge dejavnosti. Osebe z demenco lahko vključimo v gospodinjska opravila, lahko pripravimo zaposlitve, ki so povezane z njihovo preteklo službo, hobije … Za osebo z demenco so primerne vse dejavnosti, le da moramo paziti, da oseba to dejavnost še zmore, saj bo v tem primeru dobila občutek pripadnosti in občutek, da ima vlogo v gospodinjstvu. Tudi Spominčica je v času najstrožjih ukrepov zaradi Covid-19 na svoji spletni strani objavila nasvete o tem, kako ravnati v določeni situaciji (če oseba z demenco živi sama, če živi z nami, ali jo vzeti iz doma starejših itd.). S temi nasveti smo želeli svojcem ponuditi čim več informacij.

Kako po vašem mnenju oz. izkušnjah na osebe z demenco vpliva izolacija v domu za starejše?

Študije iz Velike Britanije, ki so jih izvedli na organizaciji Alzheimer Disease International in tudi raziskave Spominčice so pokazale, da se je stanje oseb z demenco doma in v domovih starejših fizično in psihično poslabšalo zaradi izolacije, ki jo osebe z demenco težko sprejemajo in razumejo. Osebe z demenco so imele občutek, da so jih svojci zapustili, niso razumeli, zakaj ne prihajajo na obisk. Zato se priporoča, da so obiski v domovih vseeno omogočeni, seveda ob upoštevanju ukrepov.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 51 times, 2 visits today)