Sevanje pametnih telefonov privlači okužene klope kot magnet

9 junija, 2020
Sevanje pametnih telefonov privlači okužene klope kot magnet

Če se želimo izogniti klopom, raje pustimo telefon doma, ko se odpravljamo na piknik v park ali na tek po gozdu. Zadnja poljsko-slovaška študija namreč kaže, da klope, zlasti prenašalce nevarnih patogenov, privlači elektromagnetno sevanje s frekvenco 900 MHz.

Klimatske spremembe in preoblikovanje pokrajine so predvsem odgovorni za povečanje števila klopov. Po podatkih Univerze za znanost o življenju v Poznanju, najnovejše raziskave poljsko-slovaške ekipe kažejo, da so v okolju vse pogostejša elektromagnetna sevanja (EMS), katerih viri vključujejo radijske in televizijske postaje, mobilno telefonijo in številne mobilne naprave, in prav to je morda odgovorno tudi za razširitev obsega klopov.

EMS vpliva na vsa živa bitja

Znanstveniki so doslej odkrili negativne učinke elektromagnetnega sevanja na desetine vrst bakterij, živali in rastlin. EMS vpliva na celice, pa tudi na celotne živalske in človeške organizme, kar povzroči aktiviranje oksidativnega stresa, spremembo celičnega metabolizma, motnje nekaterih encimov, spremembo imunskih odzivov, vpliva na izražanje DNK in moti delovanje živčnega, kardiovaskularnega in reproduktivnega sistema. Rezultati nedavne znanstvene raziskave, ki je bila konec aprila objavljena v strokovni reviji Ticks and Tick-borne Diseases, so dokazali, da EMS vpliva tudi na klope in jih privlači kot magnet.

Še posebej okužene klope privlači EMS

Avtorji študije so preverili, kako EMS vpliva na vedenje navadnega klopa (Ixodes ricinus), ki je znan predvsem po prenašanju lajmske borelioze (ki jo povzročajo bakterije rodu Borrelia) in klopnega meningoencefalitisa (ki ga povzročajo virusi). Analiza je pokazala, da je klope pritegnilo sevanje 900 MHz. Ta dolžina sevanja se uporablja v večini mobilnih naprav, vključno s pametnimi telefoni. Še bolj presenetljivo je, da se klopi, okuženi z bakterijami vrst Borrelia in Rickettsia, pogosteje premikajo proti EMS.

Zakaj klopi reagirajo na elektromagnetno sevanje?

Verjetno je povezano z njihovim magnetnim čutom, šestim čutom, ki je pogost v živalskem svetu in se je razvil kot odgovor na Zemljino geomagnetno polje. Umetno elektromagnetno sevanje lahko moti ta občutek in poveča mobilnost klopov. Poleg tega znanstveniki domnevajo, da naravno elektromagnetno sevanje, katerega male količine proizvede vsak živi organizem, pomaga klopom pri odkrivanju gostiteljev. Ni pa znano, v kolikšni meri bi jim to lahko koristilo, saj se klopi zanašajo predvsem na informacije o vonju, zaznavajo pa tudi vlago, toploto in ogljikov dioksid potencialnega gostitelja.

Znanstveniki so še dodali, da je najbolje, da telefone pustimo doma ali v avtu in uživamo v zvoku narave in ne v zvoku dohodnih sporočil.

Vir: Science in Poland

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 299 times, 4 visits today)