Klopi na pohodu: največ obolelih letos na Goriškem

8 junija, 2020

Klopi so v maju začeli svoj sezonski pohod. NIJZ tedensko spremlja lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis. Mile zime in vlažne pomladi ojačajo dejavnost klopov.

Obolevnost za obema boleznima začne hitro naraščati v začetku aprila ter doseže vrh v poletnih mesecih zaradi aktivnosti klopov in ker se ljudje v večji meri zadržujejo v gozdovih, na travnikih, vrtovih ipd. in so tako klopom bolj izpostavljeni. Povečana obolevnost traja do konca oktobra.

Na NIJZ navajajo nekaj bistvenih informacij o obeh bolezni in letošnjo obolevnost do konca maja.

Lymska borelioza – letos že prek 1600 primerov okužb

Lymska borelioza je bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz rodu Borrelia, razširjene so v evropskem in severnoameriškem prostoru ter v nekaterih državah Azije. Bakterije se prenesejo na človeka z ugrizom okuženega klopa rodu Ixodes;

“Boreliozo največkrat povezujemo z značilnimi spremembami na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja. Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je več na različnih delih telesa,” še opozarjajo na NIJZ.

Letos do konca maja je bilo v Sloveniji že 1605 prijav obolenj. Najvišja stopnja obolevnosti je v goriški statistični regiji, sledita pomurska in gorenjska.

Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis pa je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa. Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni.

V Evropi je znanih veliko naravnih žarišč klopnega meningoencefalitisa (KME), posebej v osrednji in vzhodni Evropi, Skandinaviji in baltskih državah. Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME. “Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze pa tudi ohromelost. KME je redko lahko tudi smrtna bolezen (1-2 odstotka odraslih bolnikov,” opozarja NIJZ.

Letos so prejeli 8 prijav.


Ob podatkih po regijah sicer NIJZ še poudarja, da kljub temu, da so incidenčne stopnje v nekaterih regijah višje kot drugod, je potrebno upoštevati, da so lahko oboleli bolezen pridobili v drugi regiji. Zaradi povedanega priporočamo, da se ljudje v vseh regijah ustrezno zaščitijo pred klopi, ne glede na porazdelitev prijavljenih primerov obolenj.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 1.451 times, 6 visits today)