Pustite jo spati!

6 marca, 2020

Eno od tisočerih nesoglasij med partnerjema je tudi spanje, oziroma kdo spi več od drugega. Nedavna raziskava na vzorcu 210 moških in žensk srednje starosti je pokazala, da bi morala vaša žena spati precej več od vas, saj lahko ženske zaradi pomanjkanja spanja razvijejo večje zdravstvene težave kot moški.

“Ugotovili smo, da je pri ženskah slabo spanje močno povezano z večjimi psihološkimi stiskami, sovražnimi občutki, depresijo in jezo. Nasprotno pa pri enaki količini spanja teh občutkov nismo zaznali pri moških. Ena glavnih funkcij spanja je namreč omogočiti možganom, da si opomorejo in zdravijo sami,” pojasnjuje profesor Jim Horne, direktor Centra za raziskovanje spanja na univerzi Loughborough in avtor knjige Sleepfaring (Spanje): Potovanje skozi znanost spanja.

Med globokim spanjem se korteks oziroma del možganov, odgovoren za spomin, jezik in podobno, izogne čutom ter okreva. „Bolj ko čez dan uporabljate možgane, bolj jih je treba obnoviti, kar posledično v vodi večjo potrebo po spanju. Ženske večinoma opravljajo več nalog hkrati in zaradi tega uporabljajo večji del možganov kot moški. Zato je njihova potreba za spanje večja,” pravi profesor.

Zakaj pravzaprav ženske potrebujejo več spanca od moških? Zato, ker je prevodnost ženskih možganov drugačna od moških, ženski možgani so bolj zapleteni, zato je njihova potreba po spanju nekoliko večja. Povprečno naj bi morale ženske spati dvajset minut več. Ženski možgani so torej veliko bolj zapleteni in za sprostitev ter obnovitev čez noč potrebujejo več časa. Torej, dragi moški, pustite jo spati malo dlje.

Vir: www.yourtango.com

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 58 times, 1 visits today)