Prvi odmerki cepiva proti Covid-19 – kdaj in za koga?

16 novembra, 2020

Slovenija se je za zagotavljanje cepiva proti Covid-19 pridružila skupnemu javnemu naročilu držav članic Evropske unije. Vse države članice bodo tako istočasno dostopale do cepiva. Ko bo cepivo dostopno, bo cepljenje v Sloveniji prostovoljno.

Evropska komisija se intenzivno pogaja s 7 proizvajalci cepiva, ki bodo z veliko verjetnostjo uspešni pri pridobivanju dovoljenja pri Evropski agenciji za zdravila za dobavo cepiva v Evropski uniji. »Vsa cepiva proti covid-19, ki bodo na trgu v Sloveniji, bodo morala pridobiti dovoljenja za promet pri Evropski agenciji za zdravila in s tem dokazati njihovo varnost, učinkovitost ter kakovost. V Sloveniji bomo cepiva zagotovili izključno v sklopu skupnega javnega naročila, ki poteka na ravni Evropske unije. V okviru navedenega javnega naročila bo Slovenija dostopala do dovolj velike količine cepiva proti covid-19, ki bo zadostovala za najmanj 60 % precejenost prebivalstva v Sloveniji. Tolikšna precepljenost je po mnenju strokovnjakov EU potrebna za vzpostavitev normalnega življenja in delovanja družbe, zdravstva, gospodarstva, kulture, šolstva v državah članicah,« je pojasnila Doroteja Novak Gosarič z Direktorata za zdravstveno varstvo pri Ministrstvu za zdravje.

Cepivo najprej za najbolj ranljive

Slovenija bo v strategiji sledila priporočilom Evropske komisije, ki jih je objavila v Evropski strategiji cepljenja glede dostopnosti do cepiv za vse prebivalce ter sledljivosti uspešnosti cepljenj (precepljenosti) in doseganje zaščite s cepivi pred koronavirusno boleznijo. Pri pripravi prednostih skupin je Evropska komisija opredelila zaposlene v zdravstvu in v socialnovarstvenih zavodih, osebe starejše od 60 let, kronične bolnike, bolnike s pridruženimi motnjami in drugimi bolezenskimi stanji, zaposlene v kritični infrastrukturi oz. strukturah, potrebnih za nemoteno delovanje države in druge skupine, ki so izpostavljene večjim tveganjem.

Kot prednostno bo Slovenija zagotovila dostop do cepljenja najbolj ranljivim skupinam prebivalcev, zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu ter zaposlenim v infrastrukturi, ki je nujno potrebna za delovanje države.

Zadostna precepljenost proti covid-19 je verjetno edini izhod iz trenutne epidemije, zato se v strategiji predvideva, da bo cepivo proti covid-19 v Sloveniji za uporabnike na voljo brezplačno.

Priprave na cepljenje

Za izvajanje strategije pa je treba zagotoviti tudi dovolj usposobljenega osebja za cepljenje proti covid-19 ter zaloge potrebne medicinske in zaščitne opreme. Evropska komisija sočasno vodi tudi postopek skupnega javnega naročanja za nabavo medicinskih pripomočkov za potrebe cepljenja (igle, brizge, hladilne omare ter hladilne torbe za delo na terenu), ki bo predvidoma zaključen do konca novembra 2020.

Vir: MZ

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 215 times, 4 visits today)