Kaj smo se naučili iz pandemije COVID-19?

4 junija, 2020

COVID-19 je največji globalni šok desetletij, pravijo na Svetovni zdravstveni organizaciji. Stotisoče življenj je ugasnilo, soočamo pa se z ekonomsko krizo, kakršne verjetno nismo doživeli od 30-ih let prejšnjega stoletja. Izgube služb in dohodkov bodo prinesle še več škode za življenje, zdravje in trajnostne razvoj.

“Družbe se morajo zaščititi in okrevati kar se da hitro. A ne moremo nazaj na “tako kot je bilo”. S poskusi, da privarčujemo denar, ob tem pa zanemarjamo varovanje okolja, zdravstvo in socialo, se je pokazalo, da to ni ekonomično. Račun za to početje pa bomo plačali velikokrat višji,” ugotavljajo na WHO. Tako kot je bilo ni več zadosti dobro – pa naj nas čaka nova pandemija, okoljska katastrofa ali podnebne spremembe.

Pozitivne posledice covid-19

A kriza je, kot opominjajo mnogi, z naše družbe potegnila tudi nekaj najboljših plati – od medsosedske solidarnosti do poguma zdravstvenih delavcev in drugih, ki so delali za ohranitev zdravja vseh. Karantenski ukrepi zaradi covid-19 so upočasnili gospodarstvo in spremenilik naša življenja, a dali so tudi nekaj upanja za prihodnost. Marsikje po svetu je onesnaženje padlo do te mere, da so ljudje dihali čist zrak, videli modro nebo in čisto vodo. Lahko so šli peš na sprehod po mestu z otroki – varno – prvič v življenju.

Raba tehologije je omogočila nove načine dela in povezovanja – od tega, da smo za prihod v službo porabili manj časa in manj nesnaževanja, do izvajanja šolanja in marsikaterih zdravstvenih storitev na daljavo. Več časa smo preživeli z družino. Kot kažejo javnomnenjske ankete po svetu, si ljudje želijo varovati okolje in ohraniti pozitivne strani, ki so posledica ‘covid-19 krize’.

“Vlade po svetu namenjajo ogromno denarja za ponovni zagon gospodarstva, kar je nujno, da zagotovimo varnost in zdravj ljudi, a hkrati imajo lahko te odločitve velik pomen za kratkoročno in dolgoročno okrevanje – potencial za oblikovanje drugačnega naćina življenja, dela in potrošništva. To pa je najbolj pomembmo v učinkih na onesnaževanje, emsije in ostale vplive na okolje,” poudarja WHO, ki si želi odločitev, ki bodo v smeri bolj zdravega, bolj poštenega in bolj zelenega sveta.

Ob tem poudarja, da je varnst oz zdravje ljudi močno odvisno od okolja in da bi moral imeti vsak pravico do čistega zraka, čiste vode …. živeti na planetu, na katerem bo moč živeti tudi v prihodnosti. In v tej smeri bi moralo biti začrtano okrevanje po covid-19.

 

Vir: WHO

 

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 43 times, 1 visits today)