8:26 dop ZDRAVJE

Jabolka: nasveti za zdravje iz ljudskega izročila

Jabolka so zdrava. So bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Vsebujejo vitamine A, vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamin C. Največ vitamina C je v kožici, tik pod površjem lupine, in sicer kar šestkrat več kot v mesu jabolka. V lupini je tudi največ, več kot dve tretjini, vlaknin in tu so tudi skoraj vsi antioksidanti.

Rudninskih snovi ali mineralov je do 0,7 odstotka. Med njimi je največ kalija. Sledijo natrij, kalcij, magnezij, železo, baker, mangan, fosfor, bor, silicij in jod. Jabolka so bogat vir različnih antioksidantov, zlasti fenolnih spojin (klorogenska kislina in katehin), karotenoidov (betakaroten) in flavonoidov (med njimi sta tudi florizin in kvercetin).

“Jabolko na dan odžene zdravnika stran,” je priljubljen slovenski rek, moramo pa seveda vedeti, da to velja kot preventiva, saj jabolka niso zdravilna v smislu, da pozdravijo bolezni. Kljub temu pa je v ljudskem zdravilu tudi kup nasvetov, kako si z jabolki lahko pomagamo pri raznih težavah. Zapisali so jih na spletni strani Naša super hrana.

Nasveti za jabolka – iz ljudskega zdravilstva

  1. Za zmanjšanje psihične izčrpanosti: neolupljeno in narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo eno uro in osladimo z medom. Spijemo mlačno.
  2. Za boljše delovanje prebavil, čiščenje krvi in za moč: dve jabolki in eno rdečo peso zmiskamo in spijemo gosti sok.
  3. Za pevke in pevce: pečena jabolka z medom so dobra pomoč proti hripavosti. Pojemo še topla!
  4. Za boljši imunski sistem: nastrgamo hren, dodamo limono, naribana jabolka, solimo in premešamo ter okrasimo s kislo smetano. Ponudimo h kuhanemu ali pečenemu mesu.
  5. Proti prehladu z jabolki in hrenom po primorsko: nastrgamo hren, naribamo jabolka, dodamo rjav trsni sladkor in med mešanjem dušimo na zmernem ognju, da karamelizira.
  6. Proti visokemu tlaku: na koščke narežemo stebelno zeleno in jo oparimo v slanem kropu. Ohlajeni dodamo tanke rezine jabolk, pokapljamo z limoninim sokom, nato dodamo še grobo sesekljane lešnike, zdrobljen ovčji sir, malo smetane, oljčnega olja, poper in sol.

Zanimivo: Ste vedeli, da se z jabolki lahko dvadimo kajenja?

Nikotin v črevesni sluznici učinkuje na jabolčne kisline tako, da povzroča motnje. Če smo sposobni to težavo premagati, potem se z jabolčno kuro lahko odvadimo kajenja. To dosežemo že tako, da dva do tri dni uživamo vsaj po dvajset jabolk dnevno; lahko svežih, pečenih, kuhanih v kompotu, kot sok, čežano in podobno. Ta kura povzroči hud odpor proti kajenju.

 

Vir: nasasuperhrana

(Visited 264 times, 1 visits today)
Close