Avtor Nina Šprohar, Andreja Šalamun 8:00 dop ZDRAVJE

Ajurveda: Za zdravje je ključen način življenja

Ajurveda človeka obravnava celostno, glede na njegove tri komponente – telo, um in dušo. Po ajurvedi je treba najprej ugotoviti vzrok bolezni in ga odpraviti, šele zatem sledi terapija, v katero je večkrat vključena tudi joga.

»Premalo se zavedamo, da vse, kar vnašamo v telo, tudi vse informacije, ki jih sprejemamo preko čutil, vpliva na naš um in telo. Pomemben dejavnik, ki lahko prinese neravnovesje, je način življenja, torej prehranjevalne in spalne navade, športna dejavnost, zadovoljstvo s poklicem, družino, partnerstvom in raven stresa, s katerim se srečujemo,« pojasni Kaja Kastner Yadav, svetovalka ajurvedske medicine iz centra Ajurjoga.

Ajurveda loči šest faz razvoja bolezni – šele v peti se bolezen popolnoma razvije in vpliva na funkcijo organa ali tkiva, v šesti fazi pa nastopijo še strukturne spremembe. V alopatski medicini sta znani le dve zadnji stopnji, ko bolezen potrdijo s testi. »V ajurvedi pa zgodaj odkrijemo neravnovesja, ki lahko kasneje vodijo v razvoj bolezni, zato je ajurveda zelo močna tudi na preventivi,« je prepričana Kastner Yadavova.

Preventiva!

A vseeno opozarja, da čudežev v kratkem času ne gre pričakovati. »Če predolgo ne ukrepamo in dopustimo, da se bolezen razvije do pete ali šeste stopnje, bo proces vzpostavljanja ravnovesja trajal dlje časa ali pa bo celo nemogoč. Tudi ajurveda pozna kirurgijo in številne današnje tehnike izhajajo prav iz tistih časov,« razloži. Kot pravi, so najbolj uspešni pri obvladovanju težav s prebavnim sistemom, s povišano ali prenizko telesno težo, pri ginekoloških težavah, težavah s kožo in sklepi, pri hormonskih neravnovesjih, izboljšanju imunskega sistema, zmanjšanju ravni stresa, utrujenosti in anskioznosti. »Predvsem pa ljudem predlagamo, da delujejo preventivno,« zaključi Kastner Yadavova.

Da je največja prednost ajurvede preventiva, je prepričan tudi dr. Manivannan Ramasamy iz Hiše Ayurveda, ki trdi, da lahko s pomočjo ajurvedskih diagnostičnih metod preprečimo vzroke bolezni. »Diagnostične metode ajurvede so različne: diagnoza pulza, oči, jezika in nohtov, pogovor o teku, prebavi, spanju, barvi vode … Po ajurvedi je glavna težava bolezni nakopičenost strupov v telesu. Z ajurvedskimi metodami diagnoze jih lahko prepoznamo in izločimo iz telesa ter s tem okrepimo imunski sistem,« doda.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Zdravje in preventiva 2019

(Visited 168 times, 1 visits today)
Close