9:30 dop OKOLJE

Rešimo prst – nujno svetovno gibanje za preprečevanje preteče krize

Po navedbah Konvencije Združenih narodov o boju proti dezertifikaciji (UNCCD), bi bilo lahko do leta 2050 degradiranih že več kot 90 % tal, kar bo vodilo do katastrofalnih kriz po vsem svetu, vključno s pomanjkanjem hrane in vode, sušami in lakoto, neugodnimi podnebnimi spremembami, množičnimi migracijami in izumrtji vrst neprimerljivih razsežnosti.

Gibanje Rešimo prst želi spodbuditi in prikazati podporo ljudi iz celega sveta ter opolnomočiti vlade, da na podlagi politik za oživitev prsti ter zaustavitev nadaljnje degradacije sprožijo ustrezne ukrepe.

Cilj gibanja je doseči 3,5 milijarde ljudi, kar predstavlja 60 % svetovnega volilnega telesa.

V prizadevanju za zajezitev ter odpravo degradacije tal bo Sadhguru, jogi, vizionar in eden najbolj cenjenih sodobnih duhovnih voditeljev na svetu, marca letos predstavil gibanje Conscious Planet za rešitev prsti.

Gibanje Rešimo prst podpirajo različni svetovni organi in agencije, kot sta Konvencija ZN o boju proti dezertifikaciji (UNCCD) in Svetovni program ZN za hrano. Podpirajo ga tudi svetovni vodje, kot sta priznana naravovarstvenica dr. Jane Goodall in Njegova svetost Dalajlama, vodje korporativnih hiš, kot je Marc Benioff (Salesforce), duhovni vodje ter znane osebnosti, vključno z Deepakom Chopro, Omarjem SJ, Victorio Azarenko, Tonyjem Robbinsom, Malumo, will.i.amom in Szo.

Gibanje Rešimo prst bo sodelovalo s svetovnimi voditelji, mediji in vodilnimi strokovnjaki iz 193 držav po vsem svetu, da bi opozorilo na nujno potrebo po usklajenih ukrepih za reševanje tal.

Sadhguru se bo sam, z motorjem, odpravil na 30.000 kilometrov dolgo pot, iz Združenega kraljestva, preko Evrope in Bližnjega vzhoda do Indije. Med svojim 100-dnevnim potovanjem bo obiskal 26 od teh 193 držav. Iz Londona bo odrinil 21. marca, njegovo potovanje pa bo doseglo vrh v južni Indiji, kjer je Sadhguru že začel velikopotezen projekt Cauvery Calling.

Zasaditev 2,42 milijarde dreves za oživitev prsti

Projekt stremi k zasaditvi 2,42 milijard dreves na zasebnih kmetijskih zemljiščih v porečju reke Cauvery, da bi obnovili močno upadlo reko in oživili prst. Do zdaj so prostovoljci projekta Cauvery Calling pomagali 125.000 kmetom zasaditi 62 milijonov dreves za oživitev prsti in reke.

Med svojim 100-dnevnim potovanjem se bo Sadhguru udeležil tudi 15. zasedanja Konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti – UNCCD (COP15) na Slonokoščeni obali, kjer bo govoril o prihodnosti upravljanja zemljišč. Nagovoril bo mednarodno skupnost poslovnih, političnih in družbenih voditeljev na vodilni svetovni platformi za javno-zasebno sodelovanje, Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu ter jih pozval, naj se pridružijo globalnim prizadevanjem za rešitev prsti. Oba dogodka sta predvidena v maju.

Več na: savesoil.org

(Visited 190 times, 3 visits today)
Close