7:41 pop ZANIMIVO

Zanimiv digitalni zemljevid: Kje so kravice?

Spletna stran mesta Linköping na Švedskem ima nov dodatek – redno posodobljen digitalni zemljevid, ki spremlja lokacijo čred krav, ki se pasejo v zaščiteni hrastovi pokrajini Tinnerö.

Digitalni zemljevid omogoča kmetom in turistom, da vedo, kje so krave. Prvim pomaga učinkoviteje slediti čredam, drugim pa se izogniti ​​tveganim situacijam z govedom.

S pomočjo digitalnega zemljevida lahko kmetje spremljajo svoje črede, po drugi strani pa se obiskovalci zavarovanega naravnega območja lahko izognejo govedu – v sezoni telitve so lahko matere zelo zaščitniške in tudi nekoliko agresivne.

Krave in ovce se na teh območjih prosto pasejo že od kamene dobe in so tako bistveni element lokalnega ekosistema.

GPS pomoč za kmete in obiskovalce

V Tinneröju, 500 hektarjev velikem območju divjine, ki je v južnem delu Linköpinga, je približno 15–200 pašnih živali. Pašnik je razdeljen na 35 ograd, kjer je devet čred govedi. Lastniki krav potrebujejo vsakodnevni nadzor svojih živali in s pomočjo GPS tehnologije jih hitreje najdejo.

Toda od tehnologije GPS nimajo koristi samo kmetje. Zemljevid je zelo uporaben za obiskovalce Tinneröja, kot so pohodniki. Če se na določenem območju pasejo krave, je le to obarvano rdeče, če pa tam ni živali, je obarvano zeleno.

Vir: The Mayor

Preberite tudi: Bodo krave rešile puščave?

(Visited 39 times, 1 visits today)
Close