Bodo krave tako rešile puščave?

26 novembra, 2021

Krave spreminjajo puščavo nazaj v travinje. Rančarji so 40 milijonov hektarjev puščave spremenili nazaj v prerijo tako, da so krave in druge udomačene živali »usposobili«, da se pasejo kot njihovi divji predniki.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Po mnenju svetovno znanega ekologa in okoljevarstvenika Allana Savoryja sta danes dve tretjini kopnega na Zemlji puščava ali v procesu postajanja puščave. To ni dobra novica, saj ljudje in tudi številne druge vrste v njih ne morejo dobro preživeti.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Rešijo nas lahko pašne živali

Kombinacija širjenja puščave, eksponentno naraščajočega prebivalstva in podnebnih sprememb človeštvo spravlja v obup, pravi Savory. Rešijo nas lahko krave, bivoli, ovce, koze in druge pašne živali, če se jim dovoli, da se pasejo tako, kot so se pasle, preden so bile udomačene.

Primeri spreminjanja puščave v travinje

Organizacija Savoryja je obrnila širjenje puščave v Zimbabveju tako, da je povečala govedo in koze za 400 odstotkov in jih vključila med slone, bivole in žirafe. V Patagonijo je postavil čredo 25.000 ovac in v prvem letu zabeležil 50-odstotno povečanje proizvodnje zemlje. Metoda rotacijske paše je edina možnost za preživetje na Afriškem rogu, saj lahko 95 odstotkov njihove zemlje sedaj ljudi hrani le z živalmi.

Če to storimo s polovico svetovnih travnikov, Savory pravi, da lahko iz ozračja odstranimo dovolj ogljika, da se vrnemo na predindustrijske ravni CO2, hkrati pa nahranimo veliko več ljudi, kot smo trenutno sposobni.

 

Vir: Return to Now

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 742 times, 4 visits today)