11:13 dop ZANIMIVO

Bodo krave tako rešile puščave?

Krave spreminjajo puščavo nazaj v travinje. Rančarji so 40 milijonov hektarjev puščave spremenili nazaj v prerijo tako, da so krave in druge udomačene živali »usposobili«, da se pasejo kot njihovi divji predniki.

Po mnenju svetovno znanega ekologa in okoljevarstvenika Allana Savoryja sta danes dve tretjini kopnega na Zemlji puščava ali v procesu postajanja puščave. To ni dobra novica, saj ljudje in tudi številne druge vrste v njih ne morejo dobro preživeti.

Rešijo nas lahko pašne živali

Kombinacija širjenja puščave, eksponentno naraščajočega prebivalstva in podnebnih sprememb človeštvo spravlja v obup, pravi Savory. Rešijo nas lahko krave, bivoli, ovce, koze in druge pašne živali, če se jim dovoli, da se pasejo tako, kot so se pasle, preden so bile udomačene.

Primeri spreminjanja puščave v travinje

Organizacija Savoryja je obrnila širjenje puščave v Zimbabveju tako, da je povečala govedo in koze za 400 odstotkov in jih vključila med slone, bivole in žirafe. V Patagonijo je postavil čredo 25.000 ovac in v prvem letu zabeležil 50-odstotno povečanje proizvodnje zemlje. Metoda rotacijske paše je edina možnost za preživetje na Afriškem rogu, saj lahko 95 odstotkov njihove zemlje sedaj ljudi hrani le z živalmi.

Če to storimo s polovico svetovnih travnikov, Savory pravi, da lahko iz ozračja odstranimo dovolj ogljika, da se vrnemo na predindustrijske ravni CO2, hkrati pa nahranimo veliko več ljudi, kot smo trenutno sposobni.

 

Vir: Return to Now

(Visited 805 times, 4 visits today)
Close