10:42 dop ZANIMIVO

Zakaj labodov ne hranimo s kruhom in s čim jih lahko?

Nekateri še vedno hranijo ptice tudi labode s kruhom, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da kruh ni primeren za ptice.

»Labodi so pretežno rastlinojede vrste. Hranijo se predvsem z vodnimi rastlinami, nemalokdaj pa jih lahko opazimo tudi, kako »cukajo« travo z brežin vodnih teles. Niso pa strogi vegetarijanci – z veseljem pojedo tudi kakšnega polža ali drugega mehkužca ter ribo, žabo ali črva,« povedo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

S čim ptic, tudi labodov, ne hranimo?

Zavedajmo se, da če bo po reki priplaval kos kruha, ga bodo labodi z veseljem pojedli. Nekateri zato zelo radi hranijo labode s kruhom in so ob tem prepričani, da jim pomagajo. A žal ni tako, saj kruh ni primerna hrana za labode.

»Če samo pomislimo, je enako tudi pri ljudeh – z veseljem pojemo kruh ali dober biskvit, vendar če bi jedli le kruh in biskvit, bi to zelo kmalu vodilo v resne zdravstvene težave. Kruh namreč ni energetsko bogata hrana in ne vsebuje maščob in mineralov, ki jih potrebujemo. Dodatno kruh za labode ni primeren, ker je slan. Velja pravilo, da ptic ne hranimo z začinjeno, kuhano in nasploh obdelano hrano,« razložijo na DOPPS.

Zaradi kruha lahko zacvetijo vode

V društvu še povedo, da v ekstremnih primerih lahko prekomerno hranjenje vodnih ptic s kruhom vodi tudi v cvetenje voda. Če labodi in druge vodne ptice ne pojedo vsega kruha, ta ostaja v vodnem telesu npr. ribniku, kar ima za posledico prekomerno onesnaženost z organskimi hranili in lahko vodi tudi v cvetenje voda.

S čim pa lahko hranimo labode?

»Labodi, race in gosi so pretežno rastlinojede vrste, ki jih lahko hranimo z raznimi semeni, solato, grahom, lahko pa jim ponudimo tudi korenje ali krompirjeve olupke,« povedo na DOPPSu.

Hkrati pa dodajajo, da pri hranjenju labodov, kot tudi vseh drugih ptic vedno pazimo, da jim ne damo preveč hrane, da ta ne ostaja. S tem preprečimo razvoj plesni in bakterij ter preprečimo verjetnost okužbe.

(Visited 1.611 times, 9 visits today)
Close