Vse več štorkelj ostaja v Sloveniji tudi čez zimo

2 decembra, 2021

Bo letos pri nas prezimovalo rekordno število belih štorkelj? “V zadnjih letih opažamo, da vse več štorkelj opušča selitev in prezimuje na svojem gnezditvenem območju ali pa krajšajo svoje selitvene poti. Tudi v Sloveniji opažamo, da se število prezimujočih štorkelj povečuje,” so povedali na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. 

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Letos so zabeležili že pet prezimujočih osebkov in sicer v Račah, Stražgonjci, Sestržah, Ivančni Gorici in Slovenj Gradcu.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

“Bele štorklje nimajo težav s preživljanjem nizkih temperatur, svojo prehrano pa pozimi nekoliko prilagodijo in se več prehranjujejo z malimi sesalci, raki in ribami , kot denimo sive čaplje,” pojasnijo.  V povprečnih zimah brez obilnih in dolgotrajnih snežnih padavin, ki so posledica globalnih podnebnih sprememb, tako lahko najdejo dovolj hrane za preživetje.

Selitev je energetsko potratna in nevarna

Verjetnost preživetja v Evropi je po besedah Društva celo večja, kot pa je med selitvijo, ki je energetsko zelo potratna in med katero so štorklje izpostavljene številnim nevarnostim.

Ker pa nekatere nevarnosti ostajajo tudi pri nas, prosijo, da prezimujoče bele štorklje spremljate in v primeru, da opazite, da je štorklja obnemogla ali poškodovana, pokličite DOPPS Ornitofon na tel. št. 031 439 051.

Če opazite prezimujočo belo štorklje, pa sporočite lokacijo, obdobje prisotnosti na območju in območje prehranjevanja na ursa.gajsek@dopps.si.

 

Vir: DOPPS

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 258 times, 2 visits today)