10:57 dop ZANIMIVO

To ni komar, temveč opraševalec!

Bralec nam je poslal zanimivo fotografijo žuželke, za katero so mnogi prepričani, da je komar. Vendar ni tako.

Gre za žuželko z imenom tipula ali (travniški) košeninar, ki ne pije krvi, ampak se hrani z nektarjem cvetov in pomaga pri opraševanju.

Košeninar spada med dvokrilce (red žuželk z okoli 120.000 opisanimi vrstami). Njihovo ime izhaja iz tega, da je en od dveh parov kril zakrnel in tvori značilne utripače. Po tej lastnosti jih najlaže ločimo od drugih žuželk. Med njimi najdemo tako zajedavce, prenašalce bolezni in škodljivce, kot opraševalce in mrhovinarje.

Zaradi svoje razširjenosti in številčnosti so za človeka med najpomembnejšimi skupinami žuželk, tako v pozitivnem kot v negativnem smislu. “Pomembni” za človeka so komarji (družina Culicidae), ki zajedajo na ljudeh in prenašajo nalezljive bolezni, kot so malarija, rumena mrzlica in podobne. Vinske mušice in podobne skupine so pomembni škodljivci na kulturnih rastlinah. Po drugi strani pa nekatere muhe sodelujejo pri opraševanju rastlin, druge pa opravljajo vlogo razkrojevalcev v ekosistemu.

Je pa sicer košeninar znan po tem, da uničuje travno rušo, zato je za mnoge škodljivec. A krvi vam ne bo pil, zato ni potrebe, da ga ubijete.

(Visited 109 times, 2 visits today)
Close