Avtor IF; foto: shutterstock.com 2:39 pop ZANIMIVO

To je najbolj strupena evropska rastlina, ki raste tudi pri nas

Zeljnata trajnica z gomoljasto odebeljeno korenino lahko doseže višino enega metra.

Repičasta preobjeda (Aconitum napellus) je privlačna gorska cvetlica, ki pa velja za najbolj strupeno v Evropi! V Sloveniji je razširjena predvsem v Kamniško Savinjski Alpah. Najdemo jo tudi drugod v višjih legah, na vlažnih rastiščih.

Sestavljeni zaobljeni listi merijo do 10 centimetrov. Rastlina je najlažje prepoznavna po do 2 centimetra velikih modro vijoličnih cvetovih zvončaste oblike, ki rastejo v klasastih socvetjih na vrhu močno olistanega stebla.

Smrtonosne puščice

Vsi deli rastline so zelo strupeni. Že v antičnih časih so jih uporabljali za izdelovanje strupenih puščic in kopij, katera so uporabljali za lov pa tudi v bojih. Simptomi zastrupitve se pokažejo zelo hitro.

Za zastrupitev z repičasto preobjedo so značilna pekoča usta, izguba okusa, žeja, drget mišic in krči, bruhanje, diareja. V primeru zaužitja večje količine rastlinskih substanc lahko smrt nastopi prej kot v eni uri!

Repičasta preobjeda kot zdravilo v homeopatiji

Z ustrezno pripravo in doziranjem je repičasta preobjeda homeopatsko zdravilo. Pomaga predvsem v zgodnji fazi prehladov, gripe in drugih vročičnih obolenj. Zdravilo je učinkovito tudi za zdravljenje išiasa, bolečih sklepov in  nevralgij, močnih bolečin, ki izvirajo iz živca.

Repičasti preobjedi je zelo podobna prav tako strupena ozkočeladasta preobjeda (Aconitum lycoctonum). Razlikuje se predvsem po barvi cvetov, ki so pri slednji bledo rumeni.

(Visited 916 times, 3 visits today)
Close