Avtor BR; foto: shutterstock.com 3:28 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Repaljščica, pri nas ogrožena gnezdilka

Ta lepo pisana ptica je znana po vzravnani drži in nekoliko živčnem stresanju s kratkim repom.

Repaljščica (Saxicola rubetra) je majhna ptica in jo boste opazili, kako z vrha grma prepeva svojo pesem ali z visoke steblike opreza za plenom.

Grlo in prsi ima rdečkasto okraste barve in prehajajo v umazano rožnat trebuh. Medtem ko sta rumeno rjav hrbet in trtica črno pegasta, noge pa ima črne.

Za samca so značilna skoraj črna lica, nad očesom pa ima izrazito belo progo. Proga nad očesom je pri samici enake barve kot prsi, lica pa ima bolj rjavkaste barve.

Spomladi se repaljščica vrne iz Afrike

Repaljščica v Sloveniji gnezdi na pašnikih in suhih kot tudi na vlažnih ter poplavnih travnikih. Jeseni odleti v Afriko, kjer prezimi, spomladi pa se spet vrne v naše kraje in na tleh splete gnezdo, ki ga običajno dobro skrije pod grmom.

Če so razmere ugodne, predvsem dovolj hrane, lahko od maja do junija spelje tudi dve legli, sicer le eno. S svoje razgledne točke rada opreza za priljubljenimi žuželkami, nato pa se za njimi spusti na tla.

V Evropi gnezdi več kot 5 milijonov parov

Približno tri četrtine svetovne populacije repaljščice domuje v Evropi. Po nekaterih ocenah naj bi na stari celini gnezdilo več kot 5,4 milijona parov. Njena populacija je trenutno stabilna, v Sloveniji naj bi gnezdilo okoli 4000 parov. A populacija upada, zato je pri nas opredeljena kot ogrožena gnezdilka, saj je vezana na življenjske prostore, ki zaradi opuščanja tradicionalne rabe tal zelo hitro izginjajo.

Repaljščica je tudi ena od ptic, upodobljenih na pločevinkah piva v kampanji za osveščanje.

Vir: Notranjski regijski park      

(Visited 106 times, 7 visits today)
Close