Avtor BR; foto: adobestock 6:01 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Kalin – tih in nevsiljiv ptič, ki ga redko vidimo

Le redko ga lahko vidimo, največkrat ga izda njegov nežni in melanholični phü ali phü-u.

Kalin (Pyrrhula pyrrhula) se prehranjuje z raznimi semeni in poganjki, zato so mu včasih rekli tudi popkar. Poleti pa si rad privošči tudi drobne nevretenčarje.

Tako samica kot samec imata močen kratek stožčast črn kljun in črno kapo, medtem ko slednje mladi osebki nimajo. Tilnik, ramena in hrbet so pepelnato sivi pri obeh spolih, trtica in trebušna stran za nogami pa snežno beli.

Rep ima kalin povsem črn, črnino kril pa prekine le prečna bela proga. Samec ima trebuh, boke, prsi in lica rožnato rdeče barve, samica pa je po trebušni strani telesa rožnato siva.

Kalin se seli, a le na kratke razdalje

Živi v mešanih gozdovih z bujno podrastjo, kulturni krajini z gostimi mejicami in osamljenimi drevesi, pa tudi v parkih, večjih vrtovih in na pokopališčih. V gostem grmu ali na veji drevesa do dva metra nad tlemi, gnezdi aprila in maja.

Kalin je vrsta stalnica, ki se seli le izjemoma in na kratke razdalje; v dolgih in mrzlih zimah se na primer z višje ležečih krajev spusti v nižine.

Vir: Notranjski regijski park

(Visited 63 times, 14 visits today)
Close