Avtor IF; foto: shutterstock.com 11:28 dop ZANIMIVO

Strupene rastline: Med njimi je tudi znana in zaščitena velikonočnica

Velikonočnica (Pulsatilla grandis), privlačna pomladanska cvetlica z vijoličnim cvetom obdanim s svilnatimi dlačicami, je v Sloveniji zavarovana in uvrščena na seznam ogroženih rastlinskih vrst.

Velikonočnica je strupena rastlina zaradi vsebnosti protoanemonina  in še posebno sveža v stiku s kožo lahko izzove alergične reakcije.

V srednjem veku so jo kljub temu uporabljali tudi v zdravilne namene. Menili so, da lahko oblika rastline, ki nakazuje na bolezenske simptome, tovrstne težave tudi odpravi. Tako so velikonočnico uporabljali pri zdravljenju ljudi, ki so podobno kot cvet, pobešali glavo iz različnih razlogov.

Materino zelišče

Danes so učinovite velikonočnice izkjučno sestavni del nekaterih homeopatskih zdravil. Ta se uporabljajo pri zdravljenju nekaterih ginekoloških težav. Zdravila se obnesejo tudi za dvigovanje razpoloženja, predvsem pri zelo žalostnih ženskah labilnega razpoloženja. Kelti in Germani so rastlino imenovali porodna roža ali materino zelišče, saj so cenili njen učinek na plodnost in maternico.

Če si zaželite velikonočnico gojiti doma, je nikar ne prinašajte z naravnih rastišč, saj je ogrožena in zaščitena, so pa naprodaj v nekaterih vrtnarijah.

Velikonočnici je podoben navadni kosmatinec (Pulsatilla pratensis), ki je prav tako strupena in pri nas zavarovana rastlina.

Več strupenih rastlin pri nas pa TULE.

(Visited 86 times, 1 visits today)
Close