Avtor IF; foto: shutterstock.com 6:55 pop ZANIMIVO

Strupene rastline: Bela čmerika, ki lahko zavede nabiralce čemaža

Njena rastišča se načeloma razlikujejo od čemaževih, saj bela čmerika raste po vlažnih zakisanih neapnenčastih travnikih visoko v hribih in je v Sloveniji dokaj redka.

Bela Čmerika (Veratrum album) je trajnica z ovalnimi listi in močno koreniko,ki lahko v začetni rastni dobi zavede kakšnega nabiralca čemaža.

Strupeni so vsi deli rastline, saj vsebujejo številne alkaloide (najbolj strupen je veratridin), ki lahko povzročijo tudi smrt. Simptomi po zaužitju bele čmerike so bolečine v trebuhu, bruhanje, motnje vida, glavobol, mravljinčenje, nezavest, krvni tlak se zniža, pride do motenj srčnega ritma ali pa žrtve dobijo epileptične napade.

Kako prepoznamo belo čmeriko?

Mladi rebrasti ovalni listi so gladki a na steblu jih je več, saj se izraščajo iz pokončnega stebla. Tako rastlino načeloma težko zamenjamo s čemažem, še posebno ko je večja. Poleg tega hitro raste in lahko doseže višino poldrugega metra!

Je pa že prišlo do zamenjave čmerike z drugo rastlino, in sicer s košutnikom (Gentiana lutea), ki ga nekateri namakajo v žganje za zdravilne namene.

Cvetovi bele čmerike so beli ali zelenkasti, združeni v velika socvetja prijetnega vonja, ki se razvijajo od junija do avgusta.

Divje, samonikle rastline nabirajte le, če jih res dobro poznate. Ali v družbi izkušenega poznavalca. V primeru da kljub previdnosti  pride do zastrupitve, sperite ustno votlino z vodo in čim prej obiščite zdravnika, po možnosti vzemite s seboj dele rastline, ki ste jo zaužili ali jih vsaj fotografirajte.

(Visited 364 times, 11 visits today)
Close